Blogi

Arki toimivaksi toimintaterapian keinoin

Arki on täällä taas! Kesä on vierähtänyt elokuun puolelle, ja suurimmalla osalla on arki vastassa viimeistään tällä viikolla. Sorvin ääreen palaaminen voi herättää monenlaisia tunteita.

Toiset ovat jo edellisenä iltana innoissaan järjestelemässä uutta koulureppuaan, ja jotkut katsovat hyvissä ajoin ensimmäisen päivän vaatekerraston valmiiksi. Toisia taas ajatus loman päättymisestä jännittää, ahdistaa ja surettaa.

Vastassa voi olla monenlaista muutosta: opettaja voi vaihtua, eikä toisinaan uudesta opettajasta ole tietoa ennen ensimmäistä koulupäivää. Joku vaihtaa koulua täysin uuteen ympäristöön. Myös koulutusasteen muuttuminen esimerkiksi esikoulusta peruskouluun tai sieltä ylöspäin mietityttää monia.

Iän karttumisen myötä kasvaa myös vastuu itsestä. Vanhat, tutut käytännöt muuttuvat, ja edessä saattaa olla paljon aivan uudenlaisia haasteita. Tämä on myös vanhemmille uuden opettelun aikaa. Uudet kujeet saattavat joskus aiheuttaa päänvaivaa, kun ollaan tuntemattoman edessä.

Onneksi toimintaterapiasta löytyy keinoja! Voimme yhdessä opetella reittiä ja itsenäistä liikkumista erilaisilla kulkuvälineillä. Autamme tarvittavien apuvälineiden hankkimisessa ja käytön opettelussa, ja ratkomme yhdessä uuden tilanteen luomia pulmia.

Toimintaterapeutti rientää apuun

Mielikuvamatkat ensimmäiseen päivään voivat madaltaa arkeen siirtymisen kynnystä ja poistaa jännitystä. Voimme vaikkapa piirtää sarjakuvan ensimmäisestä päivästä, ja käydä sen kautta läpi erilaisia tilanteita. Meillä toimintaterapeuteilla kun on tarpeen tullen yksi jos toinenkin jänis hatussa!

Tässä kuussa blogissa ihmetellään arkea. Tarkastelemme asiaa toimintaterapian näkökulmasta, ja haluamme jakaa kanssanne muutamia hyväksi havaittuja vinkkejä. Nyt onkin siis hyvä hetki laittaa Toimintakeitaan blogi, Instagram ja Facebook -sivustot seuraukseen, syksy tulee olemaan täynnä kutkuttavaa materiaalia. Kyseisille sivustoille pääset yksinkertaisesti yllä olevia linkkejä klikkaamalla.

Seuraavalla kerralla esittelemme erilaisia keinoja helpottaa avainnippuun liittyviä ongelmia, joten palataan asiaan pian!

Toimeliasta elokuuta kaikille!