Kaamosmaja sopii kaiken ikäisille

Viime vuonna hyggeilyn käsite rantautui Suomeen. Vaikka tämä Tanskasta ja Norjasta peräisin oleva sana ei käänny suoraan suomen kielelle, tietää jokainen täällä marraskuussa elävä, mistä on kyse: vedetään villasukat jalkaat, sytytetään kynttilät ja käperrytään sohvan mutkaan kuuman juoman kanssa lukemaan kirjaa samalla, kun kylmä sade räpsyttää ikkunaa. Toimintakeidas ottaa marraskuun pimeyden, märkyyden ja kylmyyden lämmöllä vastaan, koska se tarkoittaa hyggeilykauden alkamista!

Hyggeily verissä

Moni suomalainen sanoo hyggeilleensä tietämättään koko elämänsä. Kun lähes puolet vuodesta menee hämärissä tai pimeissä olosuhteissa, on pohjoisen kansalle kehittynyt luonnostaan selviytymiskeinoja. Kesän kääntyessä syksyyn alkavat toiset oikein odottaa, milloin saa ripustaa kaamosvalot ikkunaan ja kiskoa torkkupeiton leukaperiin asti.

Kaamos näkyy kuitenkin valitettavasti suomalaisten mielenterveydessä. Marraskuusta tammikuuhun kaamosmasennuksen oireet ovat voimakkaimmillaan. Niihin kuuluu esimerkiksi jatkuva, voimakas väsymys, alakuloisuus, ahdistuneisuus, himo hiilihydraattipitoiseen ruokaan ja vastenmielisyys kaikkea sellaista kohtaan, joka vaatisi aktiivista toimimista. Varsinaisesta kaamosmasennuksesta kärsii Suomessa noin yksi prosentti väestöstä, mutta sen lievempi muoto, kaamoskuormitus, koskee jopa 30 prosenttia väestöstä!

Pimeä vuodenaika ennättää luoksemme vuodesta toiseen. Niinpä me Toimintakeitaalla haluamme tehdä aktiivisesti töitä sen eteen, että se ei ime meistä elämää ulos, vaan siitä voi ottaa ilon irti! Jos aurinko on nukkumassa ja tähdetkin jäävät paksujen sadepilvien taa, voimme mekin luvan kanssa vähän sammutella kirkkaimpia valoja ja loihtia tunnelmavalaistusta!

Lapsilta mallia

Toimintaterapeuttien tehtävä on varmistaa, että asiakkaalla on sopivassa suhteessa työtä, leikkiä ja lepoa. Tähän aikaan vuodesta voi olla hyvä ajatus hieman korostaa levon osuutta, jottei kuormitu liikaa arjen askareista. Levon voi kuitenkin myös yhdistää leikkiin! Kukapa ei olisi lapsena rakentanut majaa? Ihana, oma turvapaikka, jossa saa olla aivan kaikessa rauhassa. Ja kuka sanoi, että majat ovat vain lapsia varten? Se voi olla perheen yhteinen, mukava puuhastelutuokio, jonne kaikki mahtuvat yhtäaikaa tai vuorotellen, tai sitten itsekseen perjantai-iltaa viettävä ihminen: miksipä et hemmottelisi itseäsi ja rakentaisi itsellesi ihanan, pehmeän turvapaikan, jossa rentoutua pitkän viikon jälkeen ja rauhoittua viikonlopun viettoon? Kuuma kupponen toiseen ja hyvä kirja toiseen käteen. Me kokeilimme, me tykkäsimme, me suosittelemme lämpimästi!

Lähde: Terveyskirjasto, kaamosmasennus