Kun joulu on liikaa

Aiheuttaako joulukausi kauhua? Vilkkuvat valot, vahvat tuoksut, mausteiset ruuat, joka paikassa soivat joululaulut… APUA! Ei hätää, Toimintakeitaan Tontut rientävät apuun! Aistiherkkyyksiin voi vaikuttaa joko totuttelemalla ärsykkeeseen tai muokkaamalla ympäristöä.

Viisi vinkkiä aistitulvaisesta joulusta selviytymiseen:

  1. Ennaltaehkäisy. Helpoin tapa välttää aistitulvaan hukkuminen on ennaltaehkäistä. Ehkä jätät ihanat tuoksukynttilät tänä vuonna kauppaan ja laitat joululaulut soimaan hieman hiljemmalle? Joulupöydässä on hyvä olla myös hieman vähemmän mausteisia ruokia niille, joille vahvat hajut ja maut eivät uppoa.
  2. Ennakointi. Kun tiedät vaikean tilanteen tulevan, käy se läpi etukäteen lapsen kanssa. Kun tilanteeseen on valmistautunut, voi se olla helpompi sietää.
  3. Apuvälineet. Kuulosuojaimet voivat tuntua hassulta, mutta saattavat ehkäistä aistikuormituksesta johtuvan raivarin.
  4. Lepo. Aina ympäristöään ei voi valita tai muokata, jolloin on tärkeää muistaa tauottaa toimintaa ja lisätä siihen lepohetkiä. Hiljaisessa huoneessa tyynyjen alla makoilu voi olla rasittavan päivän jälkeen parasta mitä voi tehdä.
  5. Kehu ja kannusta. Aistikuormituksen kanssa voi olla hyvin vaikea elää ja tämä aika vuodesta on hankala. Kehumalla ja kannustamalla tuet itsetuntoa ja pärjäämisen tunnetta, jolloin seuraava vaikea tilanne voikin olla taas pikkuisen helpompi.

Sensorisen Integraation Terapian yhdistys Sity ry on laatinut loistavia, ilmaisia oppaita. Eri julkaisut on suunnattu opettajille, vanhemmille sekä vielä erikseen ruokailusta selviämiseen. Oppaisiin pääset käsiksi tästä!

Suurempaan tiedonjanoon apua voi löytyä kirjallisuuslistasta. Jos aistisäätelyn haasteet ovat jollain tapaa arjessasi jatkuvasti läsnä, näistä teoksista voi löytyä apua:

  • A. Jean Ayres: Aistimusten aallokossa – sensorisen integraation häiriö ja terapia (PS-Kustannus)
  • Carol Stock Kranowitz: Tahatonta tohellusta – sensorisen integraation häiriö lapsen arkielämässä (PS-Kustannus)
  • Donald Szegda ja Erja Hokkanen: Apua arkeen ja aistihäiriöihin (Kehitysvammaliitto ry)

Pienellä valmistautumisella ja harjoituksella voidaan hyvinkin selvitä tästä aistimuksia pursuavasta vuodenajasta. Rauhoittavaa joulun aikaa kaikille!