Pikavinkki: sitrus rauhoittaa ylikuormittuneen hermoston!

Kamala päivä takana? Mieli on märkää asfalttia mustempi? Kaikin puolin vetämätön ja ankea olo? Japanilaistutkimuksen löydös tarjoaa nopean helpotuksen ahdistuksen tunteisiin!

Vuonna 2014 julkaistussa tutkimuksessa tutkittiin japanilaisen yuzu-hedelmän tuoksun vaikutusta stressin lievittämisessä. Kävi ilmi, että sitrushedelmien tuoksuttelulla voi olla myönteisiä vaikutuksia sympaattisen hermojärjestelmän rauhoittamiseksi.

Sympaattinen hermosto on juuri se osa meissä, joka aktivoituu silloin, kun olemme kuormittuneita stressistä tai fyysisestä työstä.

Voi ajatella, että sympaattisen hermoston ansiosta meidän kehomme valmistautuu vaaratilanteissa taistelemaan tai pakenemaan. Täällä Suomessa ne tilanteet voivat olla vaikka ruuhkaisissa julkisissa kulkuvälineissä tupeksimista tai opiskelu- tai työtaakan alle luhistumista.

Sitrushedelmät – erityisesti tutkimuksessa mainittu yuzu-hedelmä – voi tuoksullaan rauhoittaa tätä hermojärjestelmää ja sen kautta laskea ahdistuneisuutta ja auttaa nostamaan matalaa mielialaa.

Tässäpä siis pieni vinkki hetkiin, jolloin kaipaat pikaista rauhoittumista: sitrushedelmät! Hajuaisti on muutenkin aisteistamme yksi voimakkaimmin tunteisiin vaikuttavista aisteista. Jo kymmenen minuutin haistelu voi auttaa laskemaan stressikäyrää ja poistaa negatiivisia tunteita, kuten ärtyneisyyttä, jännittyneisyyttä, ahdistuneisuutta ja väsymystä. Purista tilkka raikkaan juomaveden sekaan tai raasta ja nauti kuuman teen kera. Tai leikkaa auki ja ihastele niiden virkistävää tuoksua ihan sellaisenaan! Sitäpaitsi ne myös tuovat ihanasti väriä tähän vuodenaikaan!