Syksy saa metsässä aistit aukeamaan

Emme saa tarpeeksemme syksyisestä metsästä! Värit ovat nyt parhaimmillaan, omenat ovat punaposkisia, vaahterat räiskyviä ja aamuiset kastehelmet tekevät talveen valmistautuvasta nurmesta ihanan raikkaan vihreän. Lehdet kahisevat jaloissa, muuttolinnut lentävät aurassa taivaalla, ilmassa on kuulas tuoksu… Syksy onkin aistimuksille juhla-aikaa!

Eräänä huurteisena aamuna päätimme vetää villasukat jalkaan ja lähteä tutkimusmatkalle läheiseen metsään. Toimintaterapiassa luontoa voidaankin hyödyntää monella eri tavalla. Sehän on jo tuttu juttu, että luonnossa liikkuminen laskee verenpainetta ja lievittää stressiä, mutta metsässä oleilemalla voi lisäksi haastaa aistejaan, tasapainoaan ja suunnistustaitojaan.

Helppo ja mukava keino, jota joskus toimintaterapiassa käytetään, vaatii toteutuakseen vain jonkin kuvausvälineen (kamera, puhelin tai padi) ja vähän keskittymistä. Usein kävelemme metsässä tiehen tuijottaen tai kuulokkeet korvilla, mutta tämän harjoituksen tehtävä on oikein keskittyä siihen, mitä kaikkea luonnosta löytyy.

Ohjeet ovat yksinkertaiset:

Luonnossa liikkuessasi kuvaa jotain, joka on…

<3 Sileää

<3 Karheaa

<3 Matalalla

<3 Korkealla

<3 Kirkasta

<3 Tummaa

<3 Pehmeää

<3 Kovaa

<3 Märkää

<3 Kuivaa

<3 Uutta

<3 Vanhaa

<3 Lähellä

<3 Kaukana

<3 Tuoksuvaa

<3 Hajutonta

 

…ja niin edelleen, listaa voi jatkaa loputtomasti!

Tämä harjoitus imaisee helposti mukaansa, ja sen parissa saa vierähtämään pitkänkin ajan. Lopuksi on kiva istahtaa alas vaikka eväitä syömään ja katsomaan kuvaussession lopputulosta. Yksi vaihtoehto on myös kerätä mukaansa luonnosta löytyneitä asioita, ja rakentaa niistä lopuksi mandala. Vain mielikuvitus on rajana!

Tässä vielä kooste torstaiaamuisesta tunnusteluretkestä:

Varoitus: omenoiden käyttäminen mandalassa saattaa johtaa vastustamattomiin tilanteisiin!