Tiskivuoren valloitus eli toimintaterapeutti itsenäistyvän nuoren tukena

Omaan kotiin muuttaminen on monella nuorella edessä tänäkin syksynä ja kodin ylläpitämiseen liittyy monenlaisia tehtäviä ja taitoja. Yksi näistä taidoista on käsin tiskaaminen. Tiskivuori on monille tuttu näky, josta mielellään kääntää katseen pois ja leikkii, ettei sitä oikeastaan ole olemassa. Ehkä taitoja tiskien hoitamiseen ei ole opeteltu, ehkä sairaus tai vamma estävät syystä tai toisesta tiskiharjaan tarttumisen. Voi olla, että lapsuudenkodissa vanhemmat ovat helpottaneet arkea tekemällä monet asiat lapsensa puolesta tai käytössä on ollut pelkästään tiskikone. Monella ei kuitenkaan ole varaa hankkia tiskikonetta ensimmäiseen omaan kotiin. Itsenäistyvän nuoren ei kuitenkaan auta soitella äidille, vaan tarttua toimeen. Edessä se kuitenkin on, se valloitettava tiskivuori. Nyt mennään.

Mitä vaiheita tiskaamiseen sitten kuuluu, joissa toimintaterapeutti voisi auttaa? Ainakin tiskiveden laittaminen, tiskiaineella peseminen, huuhtelu ja kuivauskaappiin laittaminen tai astiapyyhkeellä kuivaaminen. Näihinkin liittyy vielä osatehtäviä, joten tärkeää onkin yhdessä katsoa ja kokeilla, missä mättää ja missä voidaan auttaa tai keksiä helpompia tapoja tehdä. Muutamia asioita voi kuitenkin soveltaa kuka tahansa!

Toimintaterapeutin vinkit tiskaamiseen:

  • Jos olet kovin aistiyliherkkä tai allerginen, kannattaa käyttää hajusteettomia pesuaineita ja tiskaushanskoja.
  • Tiskaus kannattaa tehdä heti astioiden käytön jälkeen, jotta vuorta ei pääse syntymään. Aseta itsellesi ruokailun jälkeen ajastin vaikka 15 minuutin päähän, jotta saat pienen ruokalevon ja tiskit eivät pääse unohtumaan pöydälle.
  • Aloita tiskaaminen puhtaimmista astioista ja siirry likaisempiin, niin tiskivettä ei tarvitse vaihtaa niin usein.
  • Kahdestaan tiskaaminen on hauskempaa kuin yksin, joten pyydä puoliso tai kaveri mukaan vaikka astioiden huuhtelijaksi! Jos tiskauskaveria ei löydy, musiikin tai äänikirjojen kuuntelu voi saada tiskaamisen sujumaan mukavammin.

 

Jokaisella on omat tapansa ja rutiininsa tehdä kotitöitä ja niiden luomiseen kannattaakin käyttää aikaa, kun muuttaa omilleen. Kun kotitöille on omat aikansa ja rutiininsa, ei tarvitse turhaan murehtia ja ahdistua siitä, mitä tekee ja milloin. Esimerkiksi viikko-ohjelman käyttö kotitöiden rytmittämisessä voi olla avuksi, sen käytöstä kerrommekin lisää seuraavassa nuorten postauksessa! Sillä aikaa kerro meille vinkkejäsi tiskaamisen helpottamiseksi Instagramissa tai Facebookissa, jonne blogipäivitykset myös ilmestyvät.