Lasten toimintaterapiaa tukee lapsen kasvua ja siitä on apua muun muassa silloin, kun lapsi kompastelee, on levoton, ei hallitse voimankäyttöä tai ei suoriudu päivittäisistä askareista.
Toimintaterapiassa lasta ei lähdetä puskemaan suoraan tiettyä haastetta kohti. Terapia toteutetaan pääasiassa erilaisten leikkien kautta. Esimerkiksi, jos vartalon ja liikkeiden hallinnassa on haasteita, voidaan leikkivälineitä sijoittaa tiettyyn paikkaan ja pyytää lasta hakemaan ne sieltä. Näin vartalon hallintaa harjoitetaan automaattisesti ja huomaamatta muun toiminnan ohessa.
Leikkiessä toiminnassa täytyy olla mukana niitä asioita, joita lapsi osaa ja väliin sijoitetaan niitä elementtejä, joissa joutuu ponnistelemaan, ylittämään itsensä ja harjoittelemaan.
Toimintaterapeutin ammattitaitoon kuuluu se, että osataan löytää, missä se haaste on ja miettiä, missä muussa toiminnassa tarvitaan sitä samaa otetta tai motoriikkaa. Tarttumista ja irrottamista harjoitellaan rakentelun ja pelien kautta, eikä tarvitse välttämättä käyttää juuri niitä saksia tai ruokailuvälineitä, joiden kanssa haasteita on ollut.
Vanhemmat otetaan mukaan toimintaterapiaan
Toimintaterapiaamme kuuluu myös se, että vanhempia opetetaan ohjaamaan lasta arjen tilanteissa. Vanhempi voi tehdä kotona ihan samoja harjoitteita kuin mitä toimintaterapeuttimme tekevät vastaanotolla.
Vanhemmat ovat pääasiassa olleet hyvin tyytyväisiä toimintaterapiaan ja siihen, että myös he saavat uusia työkaluja lapsen kehityksen tukemiseen.
Parasta palautetta työssämme ovat lasten onnistumiset. Minulla oli kerran asiakkaana eräs ihana pieni poika, jolla oli monella alueella toiminnallisia haasteita. Hän oli alkuun aika arka, eikä halunnut ottaa kynää käteen, koska hän ei mielestään ollut hyvä siinä. Kannustin häntä kynän käyttöön, piirtelimme yhdessä ja toin iloa toimintaan ja leikkiin erilaisilla pienillä tehtävillä. Oli todella suuri ilo kuulla, kun hän ensimmäisen kerran hihkaisi intoa puhkuen, että ”vitsi mä oon hyvä”.
On tärkeää muistaa, että lasta ei verrata muihin saman ikäisiin, vaan ainoastaan häneen itseensä. Aina, kun lapsi oppii jotain itselle uutta, se on juhlimisen paikka, oli asia mikä tahansa.
Pyrimme vastaanotollamme luomaan myönteisen ja tukevan ilmapiirin, jossa lapsen on turvallista olla oma itsensä ja tehdä itselle mieluisia asioita. Eräs lapsi totesi kuntoutussuunnittelupalaverissa, että hän haluaa toimintaterapian jatkuvan ikuisesti, koska hän on oppinut siellä niin paljon.
Haluan kannustaa kaikkia vanhempia rohkeasti pohtimaan toimintaterapian mahdollisuuksia. Jos lapsella on sairaskuluvakuutus, voitte mennä omalle yksityislääkärille ja pyytää lähetettä toimintaterapia-arvioon. Teemme arvion ja jos terapialle on tarvetta, lääkäri tekee suosituksen vakuutusyhtiölle.
Lue lisää lasten toimintaterapiasta ja ota rohkeasti yhteyttä!