Blogi

Ajatuksia ja ideoita herättäviä kirjoituksia.

Toimintaterapiaa etänä – miten, kenelle ja miksi?

Toimintaterapiaa etänä – miten, kenelle ja miksi?

Nyt hyvin ajankohtainen etäterapia on ollut osa Toimintakeitaan palveluvalikoimaa jo usean vuoden ajan, ja Toimintakeitaalla onkin tehty onnistuneesti etänä niin toimintaterapiaa, nuorten NUOTTI-valmennusta kuin toimintaterapian konsultaatioitakin. Tässä blogissa vastaamme kysymyksiin siitä, miten etäterapia tapahtuu, kenelle se sopii ja millaisia tuloksia sillä voidaan saada. Tervetuloa tutustumaan etäterapiaan!

Miten etäterapiaan osallistuminen tapahtuu?

Toimintakeitaan etätoimintaterapiassa hyödynnetään Kelan hyväksymää ja tietoturvallista etäterapiasovellus Viiviä. Viiviä ei tarvitse ladata koneelle tai puhelimeen, vaan terapeutti lähettää asiakkaalle puhelimeen tai sähköpostiin linkin, jonka kautta asiakas pääsee liittymään videovastaanottoon. Liittymishetkellä sovellus kysyy asiakkaan nimen ja luvan kameran käyttämiseen.

Asiakas voi osallistua etäterapiaan puhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Osallistuminen on helppoa niin asiakkaalle kuin terapeutillekin. Mikäli asiakkaalla kuitenkin on vaikeuksia liittyä etätapaamiseen, voi Toimintakeitaan terapeutti opastaa liittymisen puhelimitse vaihe vaiheelta tai käydä läpi välineiden ja yhteyksien käytön asiakkaan kanssa livetapaamisessa kotikäyntialueilla.

Pidetäänkö etätoimintaterapiassa aina kamera päällä?

Lähtökohtaisesti etäterapia tapahtuu videoyhteyden välityksellä, eli toisin sanoen kameran on mieluiten oltava päällä tapaamisessa. Jotkut terapiamenetelmät, kuten motoriset harjoitteet, vaativat onnistuakseen sen, että terapeutti näkee, mitä ruudun toisella puolen tapahtuu.

Tapauskohtaisesti videoyhteyden vaatimuksesta voidaan kuitenkin joustaa. Esimerkiksi autisteja tai Asperger-ihmisiä videokuva ja suora katseyhteys saattaa kuormittaa niin paljon, että terapiaa voidaan toteuttaa välillä ilman, että asiakkaan kamera on päällä, jos terapiamenetelmä ei sitä vaadi.

Mistä kaikkialta etäterapiaan voi osallistua?

Terapeutin on osallistuttava tapaamiseen tietoturvallisesta ympäristöstä, mikä tarkoittaa useimmiten vastaanottoa, mutta asiakas voi valita paikkansa vapaammin. Useimmiten asiakkaat osallistuvat etäterapiaan rauhallisessa tilassa kotona, koululla tai päiväkodissa, mutta pihalle tai vaikka puistoonkin voi mennä.

Kovin vilkkaat ja meluisat ympäristöt voivat olla vaikeita osallistumispaikkoja, mutta joskus etäterapiaa tehdään niissäkin. Etäyhteys voi nimittäin olla iso tuki itsenäisen liikkumisen – koulumatkan, kauppareitin tai julkisella liikennevälineellä kulkemisen – harjoittelussa. Turvallinen yhteys vaatii näissä harjoituksissa kuulokkeet.

Voidaanko kaikkea toimintaterapiaa tehdä etänä?

Aivokuntoutuslaite recoveriXin vaativia hoitoja Toimintakeitaalla tehdään vain vastaanotoilla, mutta muita terapiamuotoja voidaan lähtökohtaisesti toteuttaa etänä. Parasta on testata ja miettiä asiakaskohtaisesti, palveleeko etäterapia asiakkaan tavoitteita.

Jos toimintaterapian päämääränä on harjoitella asioimista ja sosiaalisia tilanteita, kuten kaupassa ja kirjastossa käymistä, on liveterapia luonnollisesti toimivampi vaihtoehto. Myös silloin, kun toimintaterapia-asiakkaan pääasiallinen kommunikointikeino on joku muu kuin puhe, voi terapia olla parempi järjestää kasvokkain. Pienten lasten etäterapian onnistuminen taas edellyttää sitä, että joku aikuinen pystyy osallistumaan terapiaan lapsen kanssa kotoa.

Sopiiko etäterapia lapsille?

Toimintakeitaalla etäterapiaa on tehty onnistuneesti jopa 4-vuotiaiden lasten kanssa, joten etäterapia sopii myös lapsille. Lasten etäterapia vaatii kuitenkin erityispanostusta sekä terapeutilta että perheeltä: etenkin nuorimmat lapsiasiakkaat tarvitsevat etäterapiaan avukseen aikuisen, joka ohjaa lasta toimintaterapeutin ohjeiden mukaan.

Todella vilkkaiden lasten kanssa etäterapia ei välttämättä suju edes vanhemman tai muun aikuisen avulla, jos lapsella on vaikeuksia keskittyä ruudun välityksellä tapahtuvan terapian seuraamiseen. Monien lasten kanssa etäterapia kuitenkin onnistuu hienosti ja kehittää lapsen kommunikointitaitoja, keskittymistä ja lapsen ja vanhemman vuorovaikutusta jopa kasvokkain tapahtuvaa terapiaa paremmin. Etäterapiaa kannattaa siis harkita tapauskohtaisesti!

Sopiiko etäterapia nuorille ja aikuisille?

Etenkin nuorten kanssa etäterapia onnistuu yleensä oikein hyvin. Etäterapia on lisännyt nuorten taitoja etäyhteyksien käyttöön, mitä tarvitaan nykyisin opinnoissakin. Myös aikuisasiakkaiden kanssa etäterapiaa kannattaa ehdottomasti testata, jos asiakkaan tietotekniset taidot ja toimintaterapiahaasteet vain mahdollistavat etäterapiaan osallistumisen.

On kuitenkin hyvä huomioida, että esimerkiksi kehitysvamma tai aivoverenkierron häiriöstä kuntoutuminen saattavat vaikeuttaa etäterapiaan osallistumista. Aivoverenkiertohäiriöstä kuntoutuminen vaatii myös usein fyysistä toimintaterapiaa, eli vaikkapa tasapainoharjoittelua tai venyttelyä. Näissäkin tapauksissa etäterapia on kuitenkin saatu onnistumaan, kun asiakkaan apuna on ollut esimerkiksi hoitaja tai omainen.

Saadaanko etäterapialla yhtä hyviä tuloksia kuin liveterapialla?

Etäterapian tulokset riippuvat tilanteesta ja asiakkaasta. Jos asiakas on kykenevä osallistumaan etäterapiaan, voidaan monien kanssa saada yhtä hyviä tuloksia kuin livenä tapahtuvalla terapialla. Esimerkiksi 16–29-vuotiaiden NUOTTI-valmennettavien kanssa hienoa edistystä saadaan yleensä riippumatta siitä, tapahtuuko terapia kasvokkain vai etäyhteydellä.

Parhaimmillaan etäterapia mahdollistaa tiiviimmän yhteistyön muiden tukijoukkojen kanssa, sillä esimerkiksi vanhempien on helpompi osallistua lapsen terapiaan etänä.

Suosittelemme antamaan etäterapialle mahdollisuuden – kokeilemalla tiedät, mikä toimii sinulle! Ensimmäisen kahden kerran jälkeen ei myöskään kannata lannistua, sillä etäterapia, kuten muukin elämä, voi välillä takkuilla.

Haluatko kuulla lisää etäterapiasta tai tulla etäterapia-asiakkaaksi Toimintakeitaalle? Ota yhteyttä, me autamme!

Lasten tunnetaidot

Lasten tunnetaidot

Kilahteleeko kotona taskukokoinen kuumapää? Kaikki suuttuvat välillä, se on normaalia. Jos tunnepuuskat eivät kuitenkaan mene ohi ja huono käytös vaikeuttaa lapsen sosiaalisia suhteita ja koko perheen elämää, on ongelmaan syytä tarttua. Onneksi tunnetaitoja voi treenata läpi elämän! Tässä artikkelissa kerromme, mitä lasten tunnetaidot ovat ja miten niitä voi harjoitella, sekä jaamme vinkkilistan materiaaleista lasten tunnetaitojen tukemiseksi kotona. Lue koko artikkeli!

Lasten kynätaidot ja niiden kehittäminen

Lasten kynätaidot ja niiden kehittäminen

Tiesitkö, että 45–55 prosenttia eka- ja tokaluokkalaisen koulupäivästä on hienomotorista työskentelyä? Hienomotoriset taidot, kuten kynätaidot ja kengännauhojen solmiminen, ovat tärkeä osa lapsen motorista kehitystä, ja siksi niiden kehittäminen koulussa, kotona tai toimintaterapian tuella on tärkeää. Lue koko artikkeli!

Mitä recoveriX-aivokuntoutus on?

Mitä recoveriX-aivokuntoutus on?

recoveriX on aivoharjoittelua hyödyntävä kuntoutusmenetelmä. Sillä hoidetaan aivojen vaurioitumisesta johtuvia liike- ja toimintakyvyn häiriöitä, kuten ongelmia käden motoriikassa. Kuntoutuksen tavoitteena on muodostaa uusia hermoratoja vasemman ja oikean aivopuoliskon välille. Lue koko artikkeli!

Kenelle NUOTTI-valmennus sopii ja miten siihen pääsee?

Kenelle NUOTTI-valmennus sopii ja miten siihen pääsee?

Onko sinulla vaikeuksia opiskelemaan tai työelämään pääsyssä, tulevaisuuden suunnittelussa tai opintojen jatkamisessa? Jos vastasit kyllä, saattaa NUOTTI-valmennuksesta olla apua sinulle. Lue koko artikkeli!

Mitä NUOTTI-valmennuksessa tapahtuu?

Mitä NUOTTI-valmennuksessa tapahtuu?

NUOTTI-valmennukseen kuuluu 20 tunnin mittaista tapaamiskertaa. Tapaamiset järjestetään siellä, missä nuorelle parhaiten sopii: kotona, koulussa tai vaikka kahvilassa (joskaan ei korona-aikana). Etäyhteydellä treffaaminenkin onnistuu hyvin, ja myös Toimintakeitaan vastaanoton ovet ovat avoinna halukkaille. Lue koko artikkeli!

Mitä lasten toimintaterapiassa tapahtuu?

Mitä lasten toimintaterapiassa tapahtuu?

Lasten toimintaterapiaa tukee lapsen kasvua ja siitä on apua muun muassa silloin, kun lapsi kompastelee, on levoton, ei hallitse voimankäyttöä tai ei suoriudu päivittäisistä askareista. Lue koko artikkeli!

Vad händer vid ergoterapi för barn?

Vad händer vid ergoterapi för barn?

Ergoterapi för barn stöder barnets tillväxt och hjälper då barnet till exempel snubblar lätt, är rastlös, inte kan kontrollera sina krafter eller inte klarar av vardagliga aktiviteter. Lue koko artikkeli!

Lasten toimintaterapia tukee lapsen kasvua

Lasten toimintaterapia tukee lapsen kasvua

Jokainen lapsi voi saada hyötyä toimintaterapiasta. Lasten toimintaterapiaa ei ole syytä jännittää tai pelätä. Toimintaterapia tukee lapsen kasvua ja kehitystä ja esimerkiksi sairaskuluvakuutuksen turvin toimintaterapiaan pääsee helposti ja nopeasti. Lue koko artikkeli!

Ergoterapi stöder barnets tillväxt

Ergoterapi stöder barnets tillväxt

Alla barn kan få nytta av ergoterapi. Ergoterapi för barn behöver man inte oroa sig eller vara rädd för. Ergoterapi stöder barnets tillväxt och utveckling och är snabbt och enkelt tillgänglig med till exempel sjukvårdsförsäkring. Lue koko artikkeli!

Ota yhteyttä

Terapeuttimme auttavat Sinua mielellään mieltäsi askarruttavissa asioissa ja oikean palvelun varaamisessa.

040 848 4093

0400 558 283

info@toimintakeidas.fi
Katso kaikki yhteystiedot

Seuraa meitä

Yhteystiedot

Helsinki, Kamppi

Annankatu 31-33 C 36
00100 Helsinki
Tutustu toimipisteeseen

Helsinki, Itäkeskus

Itäkatu 7
00930 Helsinki
Tutustu toimipisteeseen

Jyväskylä

Väinönkatu 1
40100 Jyväskylä
Tutustu toimipisteeseen

Joensuu

Siltakatu 12 A, 4. krs
80100 Joensuu
Tutustu toimipisteeseen

Kitee

Olkontie 4 C 20
82500 Kitee
Tutustu toimipisteeseen

Keuruu

Koulutie 5 (linja-autoasema)
42700 Keuruu
Tutustu toimipisteeseen

Äänekoski

Torikatu 2, 2. krs
44100 Äänekoski
Tutustu toimipisteeseen

Tilaa uutiskirje