Blogi

Ajatuksia ja ideoita herättäviä kirjoituksia.

Mitä recoveriX-aivokuntoutus on?

Mitä recoveriX-aivokuntoutus on?

recoveriX on aivoharjoittelua hyödyntävä kuntoutusmenetelmä. Sillä hoidetaan aivojen vaurioitumisen aiheuttamia liike- ja toimintakyvyn häiriöitä, kuten ongelmia käden motoriikassa. Kuntoutuksen tavoitteena on muodostaa vasemman ja oikean aivopuoliskon välille uusia hermoratoja, jotka edesauttavat motoristen toimintojen palautumista.

Toimintakeitaan recoveriX-laite on suunniteltu yläraajoille, ja sillä hoidetaan erityisesti kuntoutujia, joiden toinen käsi on kokonaan tai osittain halvaantunut. Useimmat Toimintakeitaan recoveriX-asiakkaista ovatkin halvaantuneet toispuolisesti aivotapahtuman seurauksena.

recoveriX-hoito perustuu mielikuvaharjoitteluun ja sähköimpulsseihin. Itse recoveriX-laite koostuu päähän puettavasta lakista ja TNS-laitteesta, joka lähettää käsiin sähköä ja ärsyttää siten hermopäätteitä. TNS tulee sanoista transkutaaninen hermostimulaatio.

Miten recoveriX-laite toimii?

recoveriX-hoidossa kuntoutujan kyynärvarsiin kiinnitetään lätkät, joiden kautta TNS-laite lähettää käsiin sähköä. Tämä sähköimpulssi liikuttaa kättä. Hoidon juju piilee siinä, että kuntoutuja itse ei saa liikuttaa käsiään aktiivisesti, vaan hänen tulee ainoastaan kuvitella liike.

Kuntoutujan edessä on ruutu, jolla näkyvät virtuaalikädet. Kun virtuaalikädet liikehtivät, saa kuntoutuja käsiinsä sähköärsykkeen, joka liikuttaa käsiä. Samalla kuntoutuja kuulee korvissaan olevista kuulokkeista käsien liikettä vastaavia käskyjä. Kuntoutujan tulee seurata kuulokkeiden käskyjä ja virtuaalikäsien eleitä ja kuvitella liike omiin käsiinsä.

recoveriX-laitteen käyttö saattaa näyttää yksinkertaiselta ja helpolta, mutta todellisuudessa se vaatii äärimmäistä keskittymistä ja ohjeiden ymmärtämistä – se on todellakin aktiivista kuntoutumista! Ei ole helppoa olla tekemättä liikettä terveellä kädellä, pitää katse ja keskittyminen virtuaalikäsissä ja huomata halvaantuneen käden yhtäkkiä liikkuvan TNS:n avulla.

Mitä recoveriX-hoidossa tapahtuu?

Toimintakeitaalla jokainen hoitokerta alkaa kuulumisten kyselyllä, sillä terapeutin on tärkeä tietää, mikäli jokin häiritsee asiakkaan keskittymistä hoitoon. Fyysisesti hoito alkaa hyvän istuma-asennon hakemisella, recoveriX-lakin pukemisella ja lätkien kiinnittämisellä käsiin. Sen jälkeen asetetaan raaja- ja päiväkohtaiset TNS-tehot.

Varsinaista hoitoa edeltää harjoituskierros, jossa ohjelma ikään kuin säädetään tilanteeseen. Harjoituksen lopuksi recoveriX-ohjelmisto ilmoittaa, kuinka hyvin kuntoutuja suoriutui kierroksesta. Jos harjoituskierroksen tulos on enemmän kuin 60 prosenttia, aloitetaan seuraavaksi varsinainen hoito.

recoveriX-hoitokerran kesto riippuu asiakkaan jaksamisesta, mutta tavallisesti hoito kestää noin tunnin. Niin sanottuja liiketoistoja yhden hoitokerran aikana kertyy 80, ja jokaista 20 toistoa seuraa kahden minuutin tauko. Lopuksi kuntoutuja saa tuloksen suoriutumisestaan. Suositeltu hoitokertojen määrä on 20–25 kertaa.

Terapeutin rooli hoidossa on seurata kuntoutujan edistymistä ja keskittymistä, antaa ohjeita sekä etenkin kannustaa. Muutoin tilan ja tilanteen tulee olla mahdollisimman rauhallinen. Edes saattajaa ei välttämättä oteta mukaan, ellei asiakas sitä erityisesti toivo.

Mitä hyötyä recoveriX-hoidosta on?

Vaikka Toimintakeitaan recoveriX-laitteella hoitoa annetaan ainoastaan yläraajoille, on hoidolla vaikutusta moneen asiaan: muun muassa kielellisiin ongelmiin, keskittymisvaikeuksiin, tasapainoon ja yleiseen motoriikkaan.

recoveriX-kuntoutus voi siis kohentaa niin yläraajan liikkuvuutta kuin muunkin kehon motoriikan hallintaa ja laatua – jopa kävelyä, käsien käyttäminen kun vaikuttaa liikkumiseen ja tasapainoon. Lisäksi hoidoista voi olla apua keskittymiskyvyn ja puheen parantamisessa.

recoveriX-hoidot eivät kuitenkaan ole ihmelääke, vaan asiakkaan toipuminen on monen tekijän summa. Parhaassa tapauksessa samoja asioita harjoitellaan useilla eri menetelmillä.

Toimintakeitaalla recoveriX-hoidot kuuluvatkin tavallisesti laajempaan toimintaterapian kokonaisuuteen, jossa recoveriX on yksi osa siinä missä vaikkapa päivittäisten toimintojen harjoittelu kotona. Se, miten aktiivinen kuntoutuja on omassa arjessaan ja vaikeiden asioiden harjoittelussa, vaikuttaa lopputulokseen suuresti.

Miten pääsen recoveriX-hoitoon?

RecoveriX-laite on mukana kuljetettava, joten Toimintakeitaalla hoitoa on mahdollista saada monilla paikkakunnilla. Tähän mennessä RecoveriX-hoitoja on tarjottu ainakin Jyväskylässä, Joensuussa ja Helsingissä.

Jos haluat recoveriX-hoitoon tai toimintaterapiaan, ota rohkeasti yhteyttä – me autamme!

Kenelle NUOTTI-valmennus sopii ja miten siihen pääsee?

Kenelle NUOTTI-valmennus sopii ja miten siihen pääsee?

Onko sinulla vaikeuksia opiskelemaan tai työelämään pääsyssä, tulevaisuuden suunnittelussa tai opintojen jatkamisessa? Jos vastasit kyllä, saattaa NUOTTI-valmennuksesta olla apua sinulle. Lue koko artikkeli!

Mitä NUOTTI-valmennuksessa tapahtuu?

Mitä NUOTTI-valmennuksessa tapahtuu?

NUOTTI-valmennukseen kuuluu 20 tunnin mittaista tapaamiskertaa. Tapaamiset järjestetään siellä, missä nuorelle parhaiten sopii: kotona, koulussa tai vaikka kahvilassa (joskaan ei korona-aikana). Etäyhteydellä treffaaminenkin onnistuu hyvin, ja myös Toimintakeitaan vastaanoton ovet ovat avoinna halukkaille. Lue koko artikkeli!

Mitä lasten toimintaterapiassa tapahtuu?

Mitä lasten toimintaterapiassa tapahtuu?

Lasten toimintaterapiaa tukee lapsen kasvua ja siitä on apua muun muassa silloin, kun lapsi kompastelee, on levoton, ei hallitse voimankäyttöä tai ei suoriudu päivittäisistä askareista. Lue koko artikkeli!

Vad händer vid ergoterapi för barn?

Vad händer vid ergoterapi för barn?

Ergoterapi för barn stöder barnets tillväxt och hjälper då barnet till exempel snubblar lätt, är rastlös, inte kan kontrollera sina krafter eller inte klarar av vardagliga aktiviteter. Lue koko artikkeli!

Lasten toimintaterapia tukee lapsen kasvua

Lasten toimintaterapia tukee lapsen kasvua

Jokainen lapsi voi saada hyötyä toimintaterapiasta. Lasten toimintaterapiaa ei ole syytä jännittää tai pelätä. Toimintaterapia tukee lapsen kasvua ja kehitystä ja esimerkiksi sairaskuluvakuutuksen turvin toimintaterapiaan pääsee helposti ja nopeasti. Lue koko artikkeli!

Ergoterapi stöder barnets tillväxt

Ergoterapi stöder barnets tillväxt

Alla barn kan få nytta av ergoterapi. Ergoterapi för barn behöver man inte oroa sig eller vara rädd för. Ergoterapi stöder barnets tillväxt och utveckling och är snabbt och enkelt tillgänglig med till exempel sjukvårdsförsäkring. Lue koko artikkeli!

NUOTTI-valmennus tuo apua nuoren tulevaisuuteen

NUOTTI-valmennus tuo apua nuoren tulevaisuuteen

Viime vuoden alussa voimaan tullut lakimuutos on helpottanut syrjäytymisvaarassa olevien nuorten pääsyä ammatilliseen kuntoutukseen. NUOTTI-valmennus on matalan kynnyksen valmennus, joka on kehitetty nuorten tarpeita ajatellen. Lue koko artikkeli!

NUOTTI-coachning stöder unga mot framtiden

NUOTTI-coachning stöder unga mot framtiden

Lagändringen som trädde i kraft i början av förra året har underlättat tillträdet till yrkesinriktad rehabilitering för unga som riskerar social utslagning. Lue koko artikkeli!

Mitä etäterapia on?

Mitä etäterapia on?

Etäterapialle on ollut paikkansa ennen nykyistä poikkeustilannettakin. Kun kuntoutuja ja terapeutti asuvat pitkän välimatkan päässä toisistaan, on kätevämpää järjestää tapaamiset videoyhteyksin. Lue koko artikkeli!

Ota yhteyttä

Terapeuttimme auttavat Sinua mielellään mieltäsi askarruttavissa asioissa ja oikean palvelun varaamisessa.

040 848 4093

0400 558 283

info@toimintakeidas.fi
Katso kaikki yhteystiedot

Seuraa meitä

Yhteystiedot

Helsinki, Kamppi

Annankatu 31-33 C 36
00100 Helsinki
Tutustu toimipisteeseen

Helsinki, Itäkeskus

Itäkatu 7
00930 Helsinki
Tutustu toimipisteeseen

Jyväskylä

Väinönkatu 1
40100 Jyväskylä
Tutustu toimipisteeseen

Joensuu

Siltakatu 12 A, 4. krs
80100 Joensuu
Tutustu toimipisteeseen

Kitee

Olkontie 4 C 20
82500 Kitee
Tutustu toimipisteeseen

Keuruu

Koulutie 5 (linja-autoasema)
42700 Keuruu
Tutustu toimipisteeseen

Äänekoski

Torikatu 2, 2. krs
44100 Äänekoski
Tutustu toimipisteeseen

Tilaa uutiskirje