Blogi

Ajatuksia ja ideoita herättäviä kirjoituksia.

Mitä NUOTTI-valmennuksessa tapahtuu?

Mitä NUOTTI-valmennuksessa tapahtuu?

NUOTTI-valmennus on matalan kynnyksen ammatillista kuntoutusta 16–29-vuotiaille nuorille, joilla on vaikeuksia esimerkiksi tulevaisuuden suunnittelussa ja opiskelussa tai työelämässä pärjäämisessä. Kuntoutuksessa nuori saa tuekseen henkilökohtaisen valmentajan, jonka kanssa pyritään vahvuuksien ja kiinnostuksen kohteiden kautta löytämään valoa tulevaisuuteen.

Mitä, missä ja milloin?

NUOTTI-valmennukseen kuuluu 20 tunnin mittaista tapaamiskertaa. Keskimäärin tapaamiskertojen pituus onkin noin 60 minuuttia, mutta käytännössä ne voivat olla juuri sen mittaisia kuin kulloinkin tarvitaan. Yhteensä aikaa valmennukselle on 20 tuntia.

Tapaamiskertojen tiheys riippuu nuoren tilanteesta, tarpeista ja aikatauluista. Alussa tapaamisia järjestetään suunnilleen kerran tai parikin kertaa viikossa, loppuvaiheessa tapaamiskertojen väli taas saattaa olla harvempi.

Tapaamiset järjestetään siellä, missä nuorelle parhaiten sopii: kotona, koulussa tai vaikka kahvilassa (joskaan ei korona-aikana). Etäyhteydellä treffaaminenkin onnistuu hyvin, ja myös Toimintakeitaan vastaanoton ovet ovat avoinna halukkaille.

Valmennuksessa ovat läsnä ainakin nuori ja valmentaja, mutta mikään ei estä ottamasta mukaan muita ihmisiä. Nuoremman valmennettavan matkassa voi ensimmäisellä kerralla olla vaikka huoltaja. Jos yhdessä käydään hoitamassa virallisia asioita, liittyy seuraan silloin tietenkin muita työntekijöitä, kuten työvoimatoimiston virkailija.

Mitä tapaamisissa tehdään?

NUOTTI-valmennuksen alussa jaksolle tehdään suunnitelma, jonka keskiössä ovat nuoren tavoitteet – vaikkapa peruskoulun loppuun saattaminen. Yksittäisten tapaamiskertojen päämääränä on tukea tavoitteen saavuttamista.

Valmennuskerrat koostuvat esimerkiksi yhdessä opiskelusta, harjoittelupaikkahakemusten kynäilystä tai kurssisuoritusten neuvottelusta koulun kanssa. Tapaamisen aikana voidaan myös mennä kävelylle tai piipahtaa työvoimatoimistossa hoitamassa asioita. Etätapaamisissa onnistuu niin asuntohakemusten naputtelu, Kelan lomakkeiden täyttö kuin CV:n työstö.

Yhdessä on saatettu tehdä viikkoaikataulua kotitöille siivouksesta pyykinpesuun. Tai sitten on poistuttu neljän seinän sisältä ja etsitty merkityksellisyyttä muualta: metsästä hiihtoladuilta, kaupungin graffitien parista tai uuden asuinympäristön kivoimman kävelyreitin tai lähimmän kuntosalin luota.

Valmentaja tukee nuorta matkalla

Nuorelle itselleen annetaan vastuuta haasteellisten asioiden eteenpäin viemisessä, mutta seinän tullessa vastaan valmentaja on apuna tukemassa ja keksimässä ratkaisuja. Tapaamisten alussa jutellaankin usein siitä, mitä edellisellä kerralla tehtiin ja mitä sen jälkeen on tapahtunut.

Juuri käsillä olevien ongelmien ratkaisemisen lisäksi nuoren toimintakykyä halutaan edistää pitkäjänteisesti. Välillä vaikeuksien taustalta pilkistää esimerkiksi neurologisia haasteita tai ADHD. Toimintakeitaan toimintaterapeutit osaavat katsoa tilannetta kokonaisvaltaisesti.

Alussa tehty suunnitelma joustaa matkan varrella tarpeen mukaan. Jos nuoren voimavarat muuttuvat tai elämässä tulee vastaan muita haasteita, muutetaan suunnitelmaa niiden mukaisesti. Kaikista tärkeintä on tarjota tukea, kannustusta ja keskusteluapua.

Tavoitteena iloa ja innostusta

Ennen kaikkea NUOTTI-valmennuksen tarkoituksena on tukea nuorta: etsiä vahvuuksia, jäljittää asioita, jotka innostavat ja motivoivat sekä pohtia tulevaisuuden tavoitteita ja unelmia. Millainen työ nuorta kiinnostaa? Missä asioissa nuori on parhaimmillaan? Miten nuoren taidot saisi esiin?

Moni nuori jää negatiivisen palautteen ja ikävien asioiden ympäröimäksi. Ei kai ole ihmekään, että murehtiessa motivoituminen on vaikeaa? NUOTTI-valmennuksessa halutaan löytää iloa ja hyvää oloa. Kiinnostavien asioiden aktivoimana ikävämmistäkin tehtävistä suoriutuminen helpottuu.

Valmennuksesta nuoret ovat saaneet apua arkeen ja opintoihin. Kurssit valmistuvat, koti näyttää siistimmältä ja joka viikko tulee tehtyä ruokaa. Usein isoin valmennuksesta saatava hyöty on kuitenkin keskusteluapu.

Elämä 2020-luvulla on kuormittavaa jo ilman haasteitakin, eikä tilannetta helpota tunne siitä, että kukaan ei auta tai ymmärrä. Mutta vaikeudet ja vähäiset voimavarat eivät tee kenestäkään huonoa ihmistä – ja sen sanoman välittämisestä NUOTTI-valmennuksessa on kyse. Jutteluavun, tuen ja kannustuksen avittamana nuoren on helpompi navigoida omalle polulleen.

Jos kiinnostuit NUOTTI-valmennuksesta, ota yhteyttä vaikka chatin kautta ja jutellaan asiasta lisää!

Mitä lasten toimintaterapiassa tapahtuu?

Mitä lasten toimintaterapiassa tapahtuu?

Lasten toimintaterapiaa tukee lapsen kasvua ja siitä on apua muun muassa silloin, kun lapsi kompastelee, on levoton, ei hallitse voimankäyttöä tai ei suoriudu päivittäisistä askareista. Lue koko artikkeli!

Vad händer vid ergoterapi för barn?

Vad händer vid ergoterapi för barn?

Ergoterapi för barn stöder barnets tillväxt och hjälper då barnet till exempel snubblar lätt, är rastlös, inte kan kontrollera sina krafter eller inte klarar av vardagliga aktiviteter. Lue koko artikkeli!

Lasten toimintaterapia tukee lapsen kasvua

Lasten toimintaterapia tukee lapsen kasvua

Jokainen lapsi voi saada hyötyä toimintaterapiasta. Lasten toimintaterapiaa ei ole syytä jännittää tai pelätä. Toimintaterapia tukee lapsen kasvua ja kehitystä ja esimerkiksi sairaskuluvakuutuksen turvin toimintaterapiaan pääsee helposti ja nopeasti. Lue koko artikkeli!

Ergoterapi stöder barnets tillväxt

Ergoterapi stöder barnets tillväxt

Alla barn kan få nytta av ergoterapi. Ergoterapi för barn behöver man inte oroa sig eller vara rädd för. Ergoterapi stöder barnets tillväxt och utveckling och är snabbt och enkelt tillgänglig med till exempel sjukvårdsförsäkring. Lue koko artikkeli!

NUOTTI-valmennus tuo apua nuoren tulevaisuuteen

NUOTTI-valmennus tuo apua nuoren tulevaisuuteen

Viime vuoden alussa voimaan tullut lakimuutos on helpottanut syrjäytymisvaarassa olevien nuorten pääsyä ammatilliseen kuntoutukseen. NUOTTI-valmennus on matalan kynnyksen valmennus, joka on kehitetty nuorten tarpeita ajatellen. Lue koko artikkeli!

NUOTTI-coachning stöder unga mot framtiden

NUOTTI-coachning stöder unga mot framtiden

Lagändringen som trädde i kraft i början av förra året har underlättat tillträdet till yrkesinriktad rehabilitering för unga som riskerar social utslagning. Lue koko artikkeli!

Mitä etäterapia on?

Mitä etäterapia on?

Etäterapialle on ollut paikkansa ennen nykyistä poikkeustilannettakin. Kun kuntoutuja ja terapeutti asuvat pitkän välimatkan päässä toisistaan, on kätevämpää järjestää tapaamiset videoyhteyksin. Lue koko artikkeli!

Vad är distansterapi?

Vad är distansterapi?

Det har funnits ett behov av distansterapi även innan det nuvarande undantagstillståndet. När rehabiliteringsklienten och terapeuten bor långt från varandra, är det behändigare att träffas med hjälp av videoanslutning. Således var det redan bekant för oss på Toimintakeidas när vi fick uppmaningen att övergå till distansterapi och distanscoachning. FPA rekommenderar fortfarande att terapi genomförs på… Lue koko artikkeli!

Toimintaterapeutin päivä koulukäynneillä

Toimintaterapeutin päivä koulukäynneillä

Aamulla Toimintakeitaan toimintaterapeutti Niina Panina hyppää autoon ja starttaa sen kohti Päijät-Hämettä. Edessä on työpäivä alakoulussa ja päivän aikana tarvittavat terapiavälineet ovat pakattu mukaan. Automatkalla maalaismaisema vilisee ohitse ja Niina orientoituu tulevaan päivään kertaamalla edellisten terapiakertojen tapahtumat sekä kirkastamalla mielessään päivän suunnitelman. Kun Niina saapuu koulun pihaan, vastaan rientää iloisesti tervehtiviä koululaisia, jotka kysyvät ”otatsä… Lue koko artikkeli!

Ota yhteyttä

Terapeuttimme auttavat Sinua mielellään mieltäsi askarruttavissa asioissa ja oikean palvelun varaamisessa.

040 848 4093

0400 558 283

info@toimintakeidas.fi
Katso kaikki yhteystiedot

Seuraa meitä

Yhteystiedot

Helsinki, Kamppi

Annankatu 31-33 C 36
00100 Helsinki
Tutustu toimipisteeseen

Helsinki, Itäkeskus

Itäkatu 76
00930 Helsinki
Tutustu toimipisteeseen

Jyväskylä

Väinönkatu 1
40100 Jyväskylä
Tutustu toimipisteeseen

Joensuu

Siltakatu 12 A, 4. krs
80100 Joensuu
Tutustu toimipisteeseen

Kitee

Olkontie 4 C 20
82500 Kitee
Tutustu toimipisteeseen

Keuruu

Koulutie 5 (linja-autoasema)
42700 Keuruu
Tutustu toimipisteeseen

Äänekoski

Torikatu 2, 2. krs
44100 Äänekoski
Tutustu toimipisteeseen

Tilaa uutiskirje