Blogi

Ajatuksia ja ideoita herättäviä kirjoituksia.

Aistien säätelyapua autismikirjon henkilöille

Tällä viikolla vietetään Autismitietoisuusviikkoa. Autismiliiton sivuilla autismi määritellään näin:

Autismikirjon häiriö on aivojen neurobiologinen kehityshäiriö, joka vaikuttaa siihen, miten henkilö viestii ja on vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa, sekä siihen, miten hän aistii ja kokee ympäröivän maailman. Kyse on koko elämän mittaisesta tilasta, joka johtuu keskushermoston erilaisesta kehityksestä… Monilla autismikirjon henkilöillä on aistisäätelyyn liittyviä erityispiirteitä, esimerkiksi yli- ja aliherkkyyksiä liittyen ääniin, valoon, kosketukseen, hajuihin, makuihin ja väreihin. Lisäksi autismikirjon henkilöitä yhdistää erityinen stressiherkkyys.

Toimintaterapiassa autismikirjon asiakkaiden kanssa tehdäänkin paljon aistisäätelyä tukevaa toimintaa sekä ohjataan asiakkaan lähipiiriä aistisäätelyyn liittyen. Samantyyppisiä keinoja käytetään niin aikuisilla kuin lapsilla, huomioiden tietenkin jokaisen omat mielenkiinnonkohteet ja haasteet. Tässä postauksessa jaamme muutaman vinkin siitä, miten autistisen asiakkaan aistisäätelyä voi tukea ja arkea sujuvoittaa!

 

Aistihakuisuus tarkoittaa sitä, että lapsi tai aikuinen hakee runsaasti aistikokemuksia säädelläkseen aistejaan. Tähän voi liittyä epätoivottavaa käytöstä, kuten repimistä tai puremista. Onkin tärkeää selvittää, minkälaista aistimushakuisuutta esiintyy ja etsiä siihen sallitut ja mielekkäät keinot. Tässä esimerkiksi käsien aistimushakuisuuteen on annettu vaihtoehdoiksi muovailuvaha revittäväksi, jäykkä pehmopala puristeltavaksi ja kumilenksu venytettäväksi. Koska aistien kokeminen on useimmilla autismin kirjon henkilöillä erilaista, täytyy miettiä tarkkaan, millaisia aistikokemuksia tarjotaan, jotta ne eivät lisää stressiä tai ahdistusta.

 

Aistien harjoittamiseen on myös erilaisia harjoituksia. SeMoCo-harjoitusohjelma on Erja Hokkasen ja Donald Szegdan kehittämä menetelmä, jossa eri aisteja aktivoimalla voidaan siedättää epämiellyttäviin aistikokemuksiin ja antaa sallitulla tavalla niitä kokemuksia, joita henkilö hakee. Menetelmää käytetään kaikenikäisten kanssa ja se on myös keino olla vuorovaikutuksessa esimerkiksi vanhemman tai terapeutin kanssa. Hokkanen ja Szegda ovat kirjoittaneet aiheesta Apua arkeen ja aistihäiriöihin -nimisen kirjan. Toimintakeitaalla on esimerkiksi saatu pikkuhiljaa yhdessä tehden ja siedättäen erittäin aistiherkkä asiakas käyttämään nappikuulokkeita ensimmäistä kertaa elämässään!

Aistiyliherkkyyteen auttaa paljon ennakointi ja siedättäminen. Henkilön on hyvä tietää etukäteen, mitä tulee tapahtumaan ja saada aikaa prosessoida, tähän voi käyttää apuna sanoittamista ja erilaisia kuvia. Aistikokemuksiin EI SAA pakottaa suuren stressiherkkyyden vuoksi. Esimerkiksi tuntoyliherkkyyttä voi helpottaa valitsemalla vaatteet, jotka ovat mahdollisimman miellyttävää materiaalia, leikkaamalla pesulaput pois ja laittamalla seuraavan kauden vaatteet jo hyvissä ajoin katseltaviksi ja kosketeltaviksi.

Erilaisia apuvälineitä arkeen ovat ajastimet, kuulosuojaimet ja korvatulpat, painotuotteet kuten painopeitot (voi käyttää myös esimerkiksi säkkituolia), kuvien käyttö toiminnan jäsentämisessä, aktiivityynyt, jumppapallot, erilaiset nystyräpallot ja -telat, hypisteltävät lelut tai massat (muovailuvaha, taikahiekka) sekä aurinkolasit. Lisätietoa saat ottamalla yhteyttä Toimintakeitaan toimintaterapeutteihin!

Tällä viikolla Autismiliitto järjestää paljon ohjelmaa ympäri Suomen, katso ohjelmien aikataulut ja paikkakunnat täältä. Autismiliiton sivuilta pääset lukemaan myös aistikokemusten erilaisuuteen liittyvän artikkelin. Kannattaa tutustua myös autismin kirjon tapahtumakalenteriin, jossa mm. omia HopLop- ja uintivuoroja sekä autismiystävällisiä elokuvanäytöksiä.

Lähteitä ja lisätietoa:

SI-terapeutti Katariina Berggrenin luentomateriaali Aistikoulutus-päivältä 20.3.2018.

Autismiliiton sivut, https://www.autismiliitto.fi/autismikirjo

Sensorisen integraation terapian yhdistyksen sivut, http://www.sity.fi ja materaalia, mm. infolehtisiä vanhemmille ja opettajille, http://www.sity.fi/materiaalipankki/

Erja Hokkanen & Donald Szegda: Apua arkeen ja aistihäiriöihin, Kehitysvammaliitto

Jean A. Ayres: Aistimusten aallokossa – sensorisen integraation häiriö ja terapia, PS-Kustannus

Carol Stock Kranowitz: Tahatonta tohellusta – sensorisen integraation häiriö lapsen arkielämässä

Sorry, comments are closed for this post.

Ota yhteyttä

Terapeuttimme auttavat Sinua mielellään mieltäsi askarruttavissa asioissa ja oikean palvelun varaamisessa.

040 848 4093

0400 558 283

info@toimintakeidas.fi
Katso kaikki yhteystiedot

Seuraa meitä

Yhteystiedot

Helsinki, Kamppi

Annankatu 31-33 C 36
00100 Helsinki
Tutustu toimipisteeseen

Helsinki, Itäkeskus

Itäkatu 7
00930 Helsinki
Tutustu toimipisteeseen

Jyväskylä

Väinönkatu 1
40100 Jyväskylä
Tutustu toimipisteeseen

Joensuu

Siltakatu 12 A, 4. krs
80100 Joensuu
Tutustu toimipisteeseen

Kitee

Olkontie 4 C 20
82500 Kitee
Tutustu toimipisteeseen

Keuruu

Koulutie 5 (linja-autoasema)
42700 Keuruu
Tutustu toimipisteeseen

Äänekoski

Torikatu 2, 2. krs
44100 Äänekoski
Tutustu toimipisteeseen

Tilaa uutiskirje