Blogi

Ajatuksia ja ideoita herättäviä kirjoituksia.

Estä liukastuminen näillä vinkeillä!

Kevään kulku kohti kesää on muutakin kuin ihanaa linnunlaulua ja pikkuhiljaa kuivuvaa asfalttia. Lämpötilan sahatessa plussan ja miinuksen molemmin puolin on ulkona todella liukasta ja riski tapaturmille suuri. Varsinkin jo valmiiksi heikon tasapainon tai liikuntavamman kanssa eläville tämä vuodenaika on todella haastava, mutta liikkeelle pitäisi päästä. Ennaltaehkäisy on tässäkin asiassa se kaikkein paras juttu, jotta itsenäinen liikkuminen voidaan taata tulevaisuudessakin.

Mitä sitten liukastuminen voi aiheuttaa? Kaikkea pienistä pintanaarmuista ja mustelmista erilaisiin vakaviinkin vammoihin. Tyypillisimmät murtumat ovat lonkka- ja rannemurtumat. Lisäksi liukastuminen voi aiheuttaa eriasteisia aivovammoja ja tapaturman sattuessa onkin tärkeää mennä mahdollisimman pian lääkäriin. Talvisin Suomessa tapahtuu noin 20 000 liukastumista kuukaudessa ja tapaturmien kulut voivat nousta korkeiksi.

Näillä vinkeillä voit varautua riskeihin ja estää tapaturmat vielä talven viime metreilläkin!

Pipo päässä joka säässä

Pipoa ja hanskoja kannattaa käyttää, vaikka lämpötila välillä salliikin jo tuulen antaa tuivertaa tukassa. Ne pehmustavat hyvin, jos sattuu kaatumaan ja näin säästytään esimerkiksi haavoilta ja kovemmilta tärähdyksiltä. Pyöräillessä ja luistellessa kypärä on halpa henkivakuutus!

Kenkiin pitoa

Vaikka lämpötila nouseekin, älä vielä vaihda niihin ihaniin ja kevyisiin tennareihin, jotka eteisessä jo houkuttelevat. Tasapohjaiset kengät ovat pahimmat näillä säillä, joten kannattaa suosia reilusti kuvioituja, kumisia pohjia tai käyttää erikseen kenkiin kiinnitettäviä nastoja tai valmiita nastakenkiä. Huomioi kuitenkin, että nastat ovat sisällä liukkaat ja suosi mahdollisuuksien mukaan nastoja, jotka saa käännettyä pohjan sisään.

Kantamukset kuriin

Kun muutenkin on jo liukasta, ei omaa tasapainoa kannata heikentää kantamalla painavia olka- tai käsilaukkuja, jotka vetävät vartalon kenoon. Hyvä reppu pitää kehon painopisteen tasaisena. Reppu myös suojaa siltä, ettei pää tai selkä kolahda suoraan jäähän.

Suunnittele liikkuminen etukäteen

Liikkumiseen kannattaa varata aikaa. Liikennevälineisiin juokseminen on pahempi riski terveydelle kuin se, että saatat myöhästyä. Valitse reitit mahdollisuuksien mukaan niin, että käytät teitä, joilla on hyvä kunnossapito. Pehmeän lumen alla voi olla liukasta jäätä ja penkan puolella kävely voi olla turvallisempaa. Hyvin hiekoitetut tiet ja pihat ovat turvallisempia ja joillekin välttämättömiä itsenäisen liikkumisen takeeksi, joten ota yhteys isännöitsijään mikäli piha muistuttaa enemmänkin luistinrataa!

Lähteitä ja lisätietoa:

Invalidiliiton Pääkallokelit-kampanjan sivut, https://www.invalidiliitto.fi/paakallokelit

Sorry, comments are closed for this post.

Ota yhteyttä

Terapeuttimme auttavat Sinua mielellään mieltäsi askarruttavissa asioissa ja oikean palvelun varaamisessa.

040 848 4093

0400 558 283

info@toimintakeidas.fi
Katso kaikki yhteystiedot

Seuraa meitä

Yhteystiedot

Helsinki, Kamppi

Annankatu 31-33 C 36
00100 Helsinki
Tutustu toimipisteeseen

Helsinki, Itäkeskus

Itäkatu 7
00930 Helsinki
Tutustu toimipisteeseen

Jyväskylä

Väinönkatu 1
40100 Jyväskylä
Tutustu toimipisteeseen

Joensuu

Siltakatu 12 A, 4. krs
80100 Joensuu
Tutustu toimipisteeseen

Kitee

Olkontie 4 C 20
82500 Kitee
Tutustu toimipisteeseen

Keuruu

Koulutie 5 (linja-autoasema)
42700 Keuruu
Tutustu toimipisteeseen

Äänekoski

Torikatu 2, 2. krs
44100 Äänekoski
Tutustu toimipisteeseen

Tilaa uutiskirje