Blogi

Ajatuksia ja ideoita herättäviä kirjoituksia.

Mitä etäterapia on?

Mitä etäterapia on?

Etäterapialle on ollut paikkansa ennen nykyistä poikkeustilannettakin. Kun kuntoutuja ja terapeutti asuvat pitkän välimatkan päässä toisistaan, on kätevämpää järjestää tapaamiset videoyhteyksin.

Me Toimintakeitaalla olimme siis onneksi ihan tutun asian edessä, kun saimme ohjeistuksen siirtyä etäterapiaan ja etävalmennukseen. Kela suosittelee edelleen terapioiden toteuttamista etänä, vaikka ei läsnäoloterapiaa enää kielläkään.

Mobiilisovellukset ja arjen harjoitteet tukevat etäterapiaa

Toimintaterapia on lähtökohtaisesti arjen haasteiden ratkaisemista. Lasten kohdalla se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lapsen kehitys ei edisty tai hänellä on hienomotorisia haasteita. Leikki kehittää lapsen ajatusmaailmaa, motoriikkaa ja puhetta, ja etäterapia onkin usein lapsen kanssa leikkimistä videoyhteyden välityksellä.

Vastaanotolle tullessa lapsi osallistuu terapiaan yksin, mutta näin etänä vanhempi on jollain tavalla mukana ja näkee, mitä terapiassa tapahtuu. Terapian toiminnallisuuden näkeminen käytännössä on yllättänyt vanhemmat positiivisesti ja he ovat ilahtuneet oppiessaan, kuinka he itse voivat auttaa lastaan terapian ulkopuolisissa tilanteissa.

Etenkin lapset ja nuoret ovat tottuneita mobiililaitteiden ja tietokoneiden käyttäjiä, mikä helpottaa etäterapian toteuttamista. Päivittäisiä toimia harjoitellessa olemme esimerkiksi tehneet nuoren kanssa ruokaa hänen kotonaan niin, että minä ohjaan häntä videoyhteyksin.

Jos käyttämämme ohjelmat ja sovellukset eivät ole asiakkaalle tuttuja, neuvomme ihan käytännön tasolla, kuinka terapiaan osallistutaan. Useimmilta löytyvät tarvittavat välineet ja yhteydet jo ennestään.

Ihan kuten läsnäoloterapiassakin, myös etänä asiakasta tuetaan mahdollisimman itsenäiseen toimintaan. Nyt ei tarvitse vain kuvainnollisesti laittaa käsiä selän taakse ja antaa asiakkaan tehdä itse, vaan niin tapahtuu väkisinkin.

Etäterapian tukena voidaan käyttää erilaisia mobiilisovelluksia, joita on jo vaikka kuinka paljon. Sovelluksia löytyy muun muassa hahmottamisen, tarkkaavaisuuden, sosiaalisten taitojen, rentoutumisen ja motoriikan harjoittamiseen. Olen itse pyrkinyt vähentämään paperin määrää työssäni ja on hienoa, että voin antaa asiakkailleni tehtäviä tehtäväksi myös verkossa.

Etäterapia on aktiivista vuorovaikutusta

Toimintaterapiassa on tärkeää muistaa, että terapiasta 80 % pitäisi olla jotain tuttua ja 20 % uuden opettelua. Nyt jo itse terapian toteutusmuoto voi olla asiakkaalle uutta, jos terapia on aina aiemmin tapahtunut vastaanotolla, asiakkaan luona tai muualla hänen arjessaan terapeutin läsnä ollessa.

Etäterapia on läsnä tapahtuvaa terapiaa intensiivisempää. Kun ollaan hetki hiljaa tai tekemättä, pysähdytään, se korostuu etänä paljon enemmän. Etäterapiassa ollaan siis aktiivisemmassa vuorovaikutuksessa ja voisi sanoa, että etänä ollaan oikeastaan enemmän yhdessä.

Useat, jotka ovat aluksi olleet etäterapiaa vastaan ja vähän ehkä pelänneet sitä, ovat parin kokeilun jälkeen todenneet sen kuitenkin itselle sopivaksi. Joillekin etäterapia sopii jopa vastaanotolla tapahtuvaa terapiaa paremmin. Kun saa olla omassa kotona, makaamassa omassa tutussa säkkituolissa läppäri sylissä, voi terapia tuntua helpommalta, kun terapeutti ei ole hengittämässä liian lähellä.

Lue lisää etäterapiasta ja etävalmennuksesta!

Leave a reply

Ota yhteyttä

Terapeuttimme auttavat Sinua mielellään mieltäsi askarruttavissa asioissa ja oikean palvelun varaamisessa.

040 848 4093

0400 558 283

info@toimintakeidas.fi
Katso kaikki yhteystiedot

Seuraa meitä

Yhteystiedot

Helsinki, Kamppi

Annankatu 31-33 C 36
00100 Helsinki
Tutustu toimipisteeseen

Helsinki, Itäkeskus

Itäkatu 7
00930 Helsinki
Tutustu toimipisteeseen

Jyväskylä

Väinönkatu 1
40100 Jyväskylä
Tutustu toimipisteeseen

Joensuu

Siltakatu 12 A, 4. krs
80100 Joensuu
Tutustu toimipisteeseen

Kitee

Olkontie 4 C 20
82500 Kitee
Tutustu toimipisteeseen

Keuruu

Koulutie 5 (linja-autoasema)
42700 Keuruu
Tutustu toimipisteeseen

Äänekoski

Torikatu 2, 2. krs
44100 Äänekoski
Tutustu toimipisteeseen

Tilaa uutiskirje