Blogi

Ajatuksia ja ideoita herättäviä kirjoituksia.

Pillistä viemäriputkeksi – toimintaterapia huomioi mielenkiinnonkohteesi ja kuntoutuksen tarpeesi

Toimintaterapian ytimessä on asiakaslähtöinen, mielekäs toiminta. Monelle ulkopuoliselle toimintaterapia voi näyttää leikiltä tai ihan tavallisten asioiden tekemiseltä. Toimintaterapia on kuitenkin terapeutin tarkkaan analysoimaa ja soveltamaa toimintaa, joka huomioi kuntoutujan tarpeet ja mielenkiinnonkohteet. 

Eräs asiakas tarvitsi tukea hienomotoristen taitojen kehittymiseksi, jotta pystyisi muun muassa pukemaan itse, hallitsisi napit ja vetoketjut sekä käyttämään kynää ja ruokailuvälineitä. Tätä tyyppiä ei kuitenkaan askartelut tai piirtämiset kiinnostaneet yhtään. Lempipuuhaa oli kaikki putkiin, viemäreihin ja kaivoihin liittyvä. 

Toimintaterapeutin työkalupakista otettiinkin ensimmäisenä käyttöön luovuus ja toiminnan analyysi. Mitä pitäisi harjoitella, miten siitä saadaan asiakkaalle mielekästä ja millä välineillä tätä lähdetään toteuttamaan? Yrityksiä ja erehdyksiä mahtuu aina mukaan niin kuin missä tahansa luovuutta vaativassa prosessissa. Tarvitaan myös uskallusta lähteä kokeilemaan erilaisia asioita ja kykyä nähdä asioita oman, tutun näkökulman ulkopuolelta. Tavoite on kuitenkin kirkkaasti mielessä: pitää hauskaa yhdessä ja harjoitella asiakkaalle vaikeita asioita hänen vahvuuksiaan ja mielenkiinnonkohteitaan hyödyntäen.

Avuksi otettiin lähes jokaisen toimintaterapeutin kaapista löytyvät värikkäät pillit ja hamahelmet. Pilleistä tuli viemäriputkia ja helmistä sadevettä, jonka piti mennä samanvärisen rännin kautta kaivoon. Omaan mielenkiintoon yhdistetty käytännön tekeminen saikin asiakkaan kokeilemaan omia taitojaan sorminäppäryydessä, otteissa ja esineiden käsittelyssä. Helppoa, halpaa ja hauskaa! Terapian ei siis tarvitse olla vaikeaa tai kallista ollakseen mielekästä ja tehokasta. 

Tiivistetysti:

Mitä tarvitaan: erivärisiä pillejä, hamahelmiä, mukeja tai purkkeja

Mitä harjoitellaan: esineiden käsittely kämmenen sisällä, pinsettiote, erottelu ja lajittelu, toiminnan vaiheet, sormenpäiden ja kämmenen tuntoerottelu

Mihin näitä taitoja tarvitaan: pukeutuminen, kynän käyttö, ruokailuvälineiden käyttö, erilaiset pelit, askartelu

Asioita voi tehdä monella tavalla eikä aina tarvitse toistaa vain sitä, minkä on joskus oppinut. Ihminen on utelias ja mielenkiinnon säilymiseksi tarvitsemme kaikki välillä jotain uutta ja erilaista. Toimintaterapia antaa tälle tilaa ja pitää niin asiakkaan kuin terapeutinkin mielenkiinnon ja motivaation katossa. Toivottavasti sinullekin herää uusia ideoita ja oivalluksia, kerrothan ne meille somekanavissamme! Toimintakeitaan löydät Facebookista, Instagramista ja Youtubesta. Otamme myös mielellämme kommentteja vastaan siitä, millaista toimintaterapeuttista sisältöä haluaisitte nähdä. Viisaita päitä ei ole koskaan liikaa!

Uusia oivalluksia metsästäen,

Toimintakeitaan terapeutit

 

Sorry, comments are closed for this post.

Ota yhteyttä

Terapeuttimme auttavat Sinua mielellään mieltäsi askarruttavissa asioissa ja oikean palvelun varaamisessa.

040 848 4093

0400 558 283

info@toimintakeidas.fi
Katso kaikki yhteystiedot

Seuraa meitä

Yhteystiedot

Helsinki, Kamppi

Annankatu 31-33 C 36
00100 Helsinki
Tutustu toimipisteeseen

Helsinki, Itäkeskus

Itäkatu 7
00930 Helsinki
Tutustu toimipisteeseen

Jyväskylä

Väinönkatu 1
40100 Jyväskylä
Tutustu toimipisteeseen

Joensuu

Siltakatu 12 A, 4. krs
80100 Joensuu
Tutustu toimipisteeseen

Kitee

Olkontie 4 C 20
82500 Kitee
Tutustu toimipisteeseen

Keuruu

Koulutie 5 (linja-autoasema)
42700 Keuruu
Tutustu toimipisteeseen

Äänekoski

Torikatu 2, 2. krs
44100 Äänekoski
Tutustu toimipisteeseen

Tilaa uutiskirje