Blogi

Ajatuksia ja ideoita herättäviä kirjoituksia.

Seikkailu kääntää adhd:n supervoimaksi

Seikkailu kääntää adhd:n supervoimaksi

Viime aikojen julkinen keskustelu adhd:n ympärillä on ollut ilahduttavaa, eikä sanapari ”käytöshäiriö” enää livahda yhtä usein arkikieleemme kun puhumme vauhdikkaista, aktiivisista ja elämyshakuisista lapsista, joilla on diagnosoitu adhd.

Adhd ei ole käytöshäiriö

Adhd (attention deficit hyperactivity disorder) on lasten ja nuorten yleisin neuropsykiatrinen kehityksellinen häiriö, jonka näkyvimpiä oireita ovat impulsiivisuus, tarkkaamattomuus sekä yliaktiivisuus. Näiden oireiden lisäksi haasteita voi olla motoriikassa, aistitiedon käsittelyssä sekä tunne-elämässä ja itsesäätelyssä. Adhd voi tuottaa haasteita päivittäisessä arjessa ja haasteet voivat näkyä toiminnanohjauksessa, keskittymisessä, uusien asioiden oppimisessa sekä kaveritaidoissa. Kukaan ei voi sairastua adhd:hen vaan se on osa ihmiskunnan neurologista monimuotoisuutta eli neurodiversiteettia.

Elämyshakuisuus

Elämyshakuisuus ja impulsiivisuus ohjaavat adhd-oireisia lapsia kokeilemaan rajojaan ja vastaamaan ympäristöstä tuleviin ärsykkeisiin monimuotoisilla tavoilla. Adhd tuo mukanaan uutuudenviehätystä, uteliaisuutta ja luovuutta. Se kasvattaa räiskyvää halua tietää, mitä seuraavan kulman takana piilee, edetä pelottomasti kohti tuntematonta sekä tutkia maailmaa kehollisesti ja kaikkia aisteja käyttäen. Tämä on ollut ehdottoman tärkeää uuden etsimisessä, löytämisessä ja sen muovaamisessa koko yhteiskunnan käyttöön. Erilainen neurologia ei ole virhe koodistossamme vaan se on osa geeniperimäämme, jolla on aina ollut tarkoituksensa ihmisyhteisöissä.

Valitettavasti, useiden adhd-oireisten lasten elämänpolulle kerääntyy epäonnistumisia, alisuoriutumista ja pettymystä, koska heidän eläväisyyteensä voi näyttäytyä muille huonona käytöksenä. Negatiivinen kierre johtaa epärealistiseen minäkuvaan, jolloin lapsi näkee itsensä todellisuutta huonommaksi. Lapsi saattaa myös alkaa toteuttamaan kehää, josta palautetta ja aikuisen huomiota saa: pettymyksen tuottamisessa sekä huonossa käytöksessä.

Seikkailullinen toimintaterapia motivoi, antaa virikkeitä ja vahvistaa taitoja sekä minäkuvaa

Adhd-arkea pystyy sujuvoittamaan monilla keinoilla. Voimme lujittaa hyvän kierrettä saamalla vahvuudet loistamaan ja vähentämällä tarpeettomia haasteita. Kutkuttava seikkailu ohjaa kehossa kuplivan energian hyvään ja kasvattaa haasteiden voittamisen myötä lapsen tervettä itsetuntoa.

Seikkailuterapiassa lapsi pääsee näkemään itsensä oman elämänsä supersankarina ja negatiivisesti nähty käytös pystytään muuttamaan hänen vahvuuksiksiin ja suuntaamaan se oikein. Seikkailuaktiviteetit yhdistävät lapsen kokonaisvaltaiset keholliset tunnekokemuksen samalla tukien aistisäätelyä, motorisia taitoja sekä tunne- ja itsesäätelyä. Haasteellinen ja seikkailullinen tehtävä, joka toteutetaan yhdessä ryhmänä, vahvistaa sekä sosiaalisia taitoja että yksittäisen seikkailijan käsitystä itsestään.

Näkemällä ja tukemalla hyvää saadaan aikaan supersankarille positiivinen kehä, jonka hedelmiä voidaan poimia useilta elämänalueilta!

Leave a reply

Ota yhteyttä

Terapeuttimme auttavat Sinua mielellään mieltäsi askarruttavissa asioissa ja oikean palvelun varaamisessa.

040 848 4093

0400 558 283

info@toimintakeidas.fi
Katso kaikki yhteystiedot

Seuraa meitä

Yhteystiedot

Helsinki, Kamppi

Annankatu 31-33 C 36
00100 Helsinki
Tutustu toimipisteeseen

Helsinki, Itäkeskus

Itäkatu 7
00930 Helsinki
Tutustu toimipisteeseen

Jyväskylä

Väinönkatu 1
40100 Jyväskylä
Tutustu toimipisteeseen

Joensuu

Siltakatu 12 A, 4. krs
80100 Joensuu
Tutustu toimipisteeseen

Kitee

Olkontie 4 C 20
82500 Kitee
Tutustu toimipisteeseen

Keuruu

Koulutie 5 (linja-autoasema)
42700 Keuruu
Tutustu toimipisteeseen

Äänekoski

Torikatu 2, 2. krs
44100 Äänekoski
Tutustu toimipisteeseen

Tilaa uutiskirje