Blogi

Ajatuksia ja ideoita herättäviä kirjoituksia.

Tarvitsenko minä toimintaterapiaa?

Viimeksi opimme, että toimintaterapian juuret kiemurtelevat vuosisatojen taakse. Toimintaterapeutin työnkuva on kuitenkin monelle kysymysmerkki. Toimintaterapeutit ovat tottuneet siihen, että ammatin kertomista seuraa yleensä kysyvä tuijotus. Koska tänään vietetään kansainvälistä toimintaterapiapäivää, haluamme listata hieman yleisimpiä kysymyksiä ja antaa niihin vastauksia, jotta seuraavalla kerralla, kun joku kertoo olevansa toimintaterapeutti, voit yllättää vastaamalla: ”Haa! Ymmärrän! Toiminnassa on voimaa!”

Millaisissa tilanteissa toimintaterapeutti voi auttaa?

Onnettomuuden jälkeen urheilijalupaus päätyy pyörätuoliin. Työikäinen henkilö menettää aivoinfarktin seurauksena puhekykynsä, ja muisti pätkii. Levottoman lapsen elämä on yhtä sirkusta.

Nämä henkilöt menettävät otteen arjestaan ja elämästään. Tärkeiden asioiden tekeminen on vaikeaa, jopa mahdotonta. Miten jatkaa urheilua, jos ei osaa enää pukea? Miten saada kavereita, jos pienestäkin vastoinkäymisestä räjähtää? Miten saada koko elämään järkeä ja mielekkyyttä, syytä elää?

Toimintaterapiassa harjoitellaan asioita, jotka ovat itsenäisen, elämän makuisen elämän edellytyksenä. Laaja valikoima harjoituksia, menetelmiä ja apuvälineitä mahdollistaa tavoitteita kohti kurottelemisen! Usein toimintaterapeutin suurin tehtävä on herättää toivo epätoivoiselta tuntuvassa tilanteessa ja auttaa motivoitumaan, vaikka maali tuntuisi kaukaiselta.

Kenen kanssa toimintaterapeutti työskentelee?

Kuka tahansa, joka kokee toimintakyvyssään tai arjessaan haasteita, voi olla toimintaterapian asiakas. Tyypillisesti toimintaterapeutti työskentelee autismin kirjon, aivoverenkiertohäiriöiden, kehitysvammaisuuden, mielenterveyskuntoutuksen, selkäydinvammojen, muistisairauksien tai vanhustyön parissa – vain muutaman mainitaksemme!

Millaisissa ympäristöissä toimintaterapeutti toimii?

Julkisen tai kolmannen sektorin toimintaterapeutit työskentelevät usein erilaisissa laitoksissa, kuten sairaaloissa, palvelutaloissa tai asumisyksiköissä. Yksityisen sektorin toimintaterapeuteilla puolestaan on yleensä vastaanotto, johon asiakkaat saapuvat. Kuitenkin ympäristön ollessa suuressa osassa, jalkautuvat toimintaterapeutit koteihin, päiväkoteihin tai kouluihin yhtä luontevasti, kuin harrastus- tai muihin vapaa-ajan paikkoihin. Toimintaterapia tapahtuu siellä, missä ihmisen elämä tapahtuu!

Miten voin saada toimintaterapiaa, ja kuka sen maksaa?

Yleensä toimintaterapiaan tullaan lääkärin lähetteellä, jolloin maksajana voi toimia Kela, sairaanhoitopiiri, vakuutusyhtiö tai kunta. Yksityiselle puolelle voi kuitenkin hakeutua myös ilman lähetettä omakustanteisesti milloin vain!

Miksi toimintaterapiassa leikitään ja keitetään kahvia?

Toimintaterapia voi näyttää ulospäin leikkimiseltä tai puuhastelulta, mutta kaikki on tarkoin suunniteltua ja perustuu tieteelliseen tutkimukseen: leikit valitaan siten, että niissä harjoitellaan tavoitteiden mukaisia asioita, kuten tunnesäätelyä tai kommunikaatiota. Kun asiakasta pyydetään keittämään kahvit, havainnoi toimintaterapeutti tarkalla silmällä prosessin etenemistä. Arkisissa toiminnoissa piilee valtavasti tärkeää tietoa!

Miten toimintaterapia eroaa fysioterapiasta?

Fysioterapeutti auttaa tuki- ja liikuntaelimistön kuntouttamisesta, toimintaterapeutti huolehtii siitä, että annetuilla olosuhteilla voidaan elää parasta mahdollista elämää!

Kuinka toimintaterapeutiksi tullaan?

Toimintaterapeutiksi opiskellaan ammattikorkeakoulussa, ja opinnot kestävät tyypillisesti 3,5 vuotta. Tämän lisäksi monet toimintaterapeutit jatkokouluttautuvat mitä monimuotoisimmin sen mukaan, miten he sijoittuvat työelämään. Laadukkaan hoidon kannalta on tärkeää päivittää ja ylläpitää tietoja ja taitoja jatkuvasti. Voit siis olla varma, että kun vastassasi on toimintaterapeutti (AMK), kyseessä on Valviran laillistama, nimikesuojattu rautainen ammattihenkilö!

 

 

Sorry, comments are closed for this post.

Ota yhteyttä

Terapeuttimme auttavat Sinua mielellään mieltäsi askarruttavissa asioissa ja oikean palvelun varaamisessa.

040 848 4093

0400 558 283

info@toimintakeidas.fi
Katso kaikki yhteystiedot

Seuraa meitä

Yhteystiedot

Helsinki, Kamppi

Annankatu 31-33 C 36
00100 Helsinki
Tutustu toimipisteeseen

Helsinki, Itäkeskus

Itäkatu 7
00930 Helsinki
Tutustu toimipisteeseen

Jyväskylä

Väinönkatu 1
40100 Jyväskylä
Tutustu toimipisteeseen

Joensuu

Siltakatu 12 A, 4. krs
80100 Joensuu
Tutustu toimipisteeseen

Kitee

Olkontie 4 C 20
82500 Kitee
Tutustu toimipisteeseen

Keuruu

Koulutie 5 (linja-autoasema)
42700 Keuruu
Tutustu toimipisteeseen

Äänekoski

Torikatu 2, 2. krs
44100 Äänekoski
Tutustu toimipisteeseen

Tilaa uutiskirje