Blogi

Ajatuksia ja ideoita herättäviä kirjoituksia.

Toimintaterapeutin päivä koulukäynneillä

Toimintaterapeutin päivä koulukäynneillä

Aamulla Toimintakeitaan toimintaterapeutti Niina Panina hyppää autoon ja starttaa sen kohti Päijät-Hämettä. Edessä on työpäivä alakoulussa ja päivän aikana tarvittavat terapiavälineet ovat pakattu mukaan. Automatkalla maalaismaisema vilisee ohitse ja Niina orientoituu tulevaan päivään kertaamalla edellisten terapiakertojen tapahtumat sekä kirkastamalla mielessään päivän suunnitelman. Kun Niina saapuu koulun pihaan, vastaan rientää iloisesti tervehtiviä koululaisia, jotka kysyvät ”otatsä tänään mut mukaan?”.

Koulukäynnit tukevat taitojen siirtymistä kouluarkeen

Päivän aikana Niina tapaa neljää koululaista. Kun toimintaterapia jalkautuu kouluympäristöön on toimintaterapeutin helppo työskennellä luokkaympäristössä sekä vaihtoehtoisesti koululaisen on vaivatonta siirtyä koulupäivän aikana erilliseen terapiatilaan.

Kouluympäristö on lähellä koululaisten arkea. Useilla lapsilla haasteet voivat näkyä kotia selkeämmin koulussa, jossa lapselta vaaditaan erilaisia taitoja etenkin ryhmätyöskentelyn ja keskittymisen osalta. Koulussa toimintaterapeutilla on mahdollista tehdä saumatonta yhteistyötä opettajien kanssa, avustaa luokkatilanteissa sekä suositella tukitoimia. Jalkautuminen kouluympäristöön mahdollistaa opittujen asioiden siirtymisen suoraan siihen ympäristöön, jossa niitä tarvitaan.

Oppimaan oppiminen

Niina mahdollistaa monenlaisten taitojen harjoittelun koulupäivän aikana. Koulutyössä tarvittavien taitojen, kuten hienomotoriikan ja hahmottamisen taitoja harjoitellaan erilaisilla lauta- ja palapeleillä sekä kynänkäytön tehtävillä. Toisten koululaisten kanssa harjoitellaan itsesäätely- ja tunnetaitoja auttamalla nimeämään päivän vireystilaa ja kertaamalla päivän tapahtumia: mitä tapahtui, miltä tuntui, miten toimit ja mikä oli lopputulos. Tämän lisäksi voidaan harjoitella ennakointia alla kuplivien tunteiden tunnistamiseen. Keskittyminen ja tarkkaavuuden suuntaaminen ovat koulutyössä oleellisia taitoja. Niinpä Niina ohjaa opettajille ja koululaisille keinoja näiden taitojen tukemiseen, kuten terapiavahan puristelua, painokäärmeen käyttöä, ennakointia pikapiirroksilla sekä yhteisten sopimusten tekemistä. Välillä Niina motivoi koululaisia kokeilemaan erilaisia liikunnallisia leikkejä pihalla, jotka vahvistavat koululaisten karkeamotorisia liikuntataitoja ja purkaa ylimääräistä energiaa.

Päivän aikana Niina hoitaa asiakastilanteiden kirjaukset sekä vaihtaa opettajien kanssa kuulumiset. Kuulumisten aikana kerrataan, miten koulussa on viime aikoina sujunut ja mitä toimintaterapiassa on tehty. Päivän loputtua koululla Niina suuntaa auton takaisin Toimintakeitaalle, jossa hän purkaa mukana olleet terapiavälineet ja nauttii kupposen teetä.


Mikäli sinun koululaisesi tarvitsee toimintaterapeutin apua, niin lue lisää toimintaterapiasta lapsille. Voit myös ottaa yhteyttä sivustomme kautta tai verkkosivujen chatin kautta.

Leave a reply

Ota yhteyttä

Terapeuttimme auttavat Sinua mielellään mieltäsi askarruttavissa asioissa ja oikean palvelun varaamisessa.

040 848 4093

0400 558 283

info@toimintakeidas.fi
Katso kaikki yhteystiedot

Seuraa meitä

Yhteystiedot

Helsinki, Kamppi

Annankatu 31-33 C 36
00100 Helsinki
Tutustu toimipisteeseen

Helsinki, Itäkeskus

Itäkatu 7
00930 Helsinki
Tutustu toimipisteeseen

Jyväskylä

Väinönkatu 1
40100 Jyväskylä
Tutustu toimipisteeseen

Joensuu

Siltakatu 12 A, 4. krs
80100 Joensuu
Tutustu toimipisteeseen

Kitee

Olkontie 4 C 20
82500 Kitee
Tutustu toimipisteeseen

Keuruu

Koulutie 5 (linja-autoasema)
42700 Keuruu
Tutustu toimipisteeseen

Äänekoski

Torikatu 2, 2. krs
44100 Äänekoski
Tutustu toimipisteeseen

Tilaa uutiskirje