”Anna mennä, sä pystyt kyllä siihen”, kaikuvat sanat terapiahuoneessa kun Niilo keinuu ja toimintaterapeutti kannustaa hyppäämään kyydistä. Hyppääminen, kuten jo keinuminenkin, on Niilolle uutta ja jännittävää. Sopivaksi asetetun haasteen ja yhteisen toiminnan kautta Niilo uskaltaa kokeilla toimintaa yhdessä terapeutin kanssa ja saa siitä suunnatonta iloa.
Toimintaterapia perustuu luottamukselliseen terapiasuhteeseen, jossa asiakas on tilanteensa asiantuntija ja kokija. Toimintaterapeutti puolestaan on ammattinsa taitaja, joka pystyy valjastamaan asiakkaan potentiaalin ja mahdollistaa vaikeiltakin tuntuvien taitojen harjoittelun. Kantavan toimintaterapiasuhteen kautta päästään yhdessä asetettuihin tavoitteisiin ja siirtämään opitut taidot arkeen.
Toimintaterapiassa huomaa olevansa hyvä
”Huomasitko, että sä teit sen, vaikka sua jännitti!”
Toimintaterapia keskittyy positiivisiin muutoksiin löytäen ratkaisuja arjen haasteisiin. Toiminta luo erinomaisen välineen asettua yhteisen kokemuksen äärelle, jos-sa terapeutti kulkee asiakkaan vieressä niin onnistumisten kuin haasteiden läpi kannustaen, ohjaten ja todentaen asiakkaan kokemuksia. Tärkeintä on vastavuoroisuus ja ihmisenä ihmiselle oleminen. Se edellyttää herkkyyttä ymmärtää toista osapuolta.
Et ole yhtä kuin haasteesi
Toimintaterapiassa etsitään yhdessä voimavaroja ja olemassa olevia valmiuksia sekä kokeillaan uusia tapoja toimia. Tämä edellyttää sitä, että asiakas on tasa-arvoisessa terapiasuhteessa terapeuttinsa kanssa omana itsenään, eikä vain diagnoosinaan tai haasteenaan. On tärkeää saada kokea olevansa nähty ja kuultu sinuna itsenäsi.
Jokaisella on oikeus olla oman toimintansa mestari. Toimintaterapeutti on sinua varten kannustamassa ja ohjaamassa, kulkemassa vieressä ja puhumassa asioidesi puolesta.
Lue lisää toimintaterapian hyödyistä. Katso myös Toimintakeidas Jyväskylän vuoden 2019 toimintaterapiaryhmät.