Blogi

Ajatuksia ja ideoita herättäviä kirjoituksia.

NUOTTI-coachning stöder unga mot framtiden

NUOTTI-coachning stöder unga mot framtiden

Lagändringen som trädde i kraft i början av förra året har underlättat tillträdet till yrkesinriktad rehabilitering för unga som riskerar social utslagning. NUOTTI-coachning är coachning med låg tröskel, som har utvecklats efter de ungas behov. NUOTTI-coachning riktas till 16–29-åringar som behöver stöd i skolgången, i arbetet eller för att hitta en arbets- eller studieplats.

Våra NUOTTI-klienter är oftast studerande på andra stadiet, som av olika anledningar har problem med sina studier. Det kan till exempel handla om utmaningar i vardagen eller att dygnsrytmen är olämplig för skolgången.

Sådana utmaningar börjar vi lösa i praktiken och steg för steg. Vi pratar med den unga och funderar tillsammans över vad som hindrar hen att klara sig i skolan och vardagen. Gäller det att man spelar för mycket videospel, inte är fysiskt aktiv eller äter dåligt – eller kanske allt detta? Vi hjälper den unga att hitta sina styrkor och resurser samt att söka lösningar till utmaningar och på det sättet komma framåt.

Coachen hjälper till med vardagliga saker

Alla våra coacher är också ergoterapeuter och har därmed ett mycket lösningsinriktat arbetssätt. Vi har märkt att detta är en betydande fördel i de ungas coachning, eftersom coachning ju handlar om att hitta lösningar.

Om till exempel dygnsrytmen är olämplig och man inte hinner till skolan, funderar vi på vad som håller personen vaken. Vi tänker över hur man kan korrigera dygnsrytmen och planerar dagsprogrammet. Eller om det behövs stöd med hanteringen av pengar kan vi se hur mycket pengar det finns till förfogande och göra upp en månads-, vecko- eller dagsbudget och skriva upp vilka som är obligatoriska utgifter. Vi har också tillsammans med en klient skrivit upp hens meritförteckning, eftersom det inte var klart för hen, vad den ska innehålla.

Eftersom de unga är vana vid att använda mobila enheter och videoverktyg går det smidigt att genomföra distanscoachning. Coachens stöd har visat sig vara ännu viktigare nu med övergången till distansundervisning och de stora förändringarna i vardagen.

Det behövs inga långa ansökningar för att kunna delta i NUOTTI-coachningen

Det är stimulerande att se hur de unga engagerar sig i NUOTTI-coachningen och verkligen vill ändra på sina liv. Även om de inte säger det högt, märker man det på deras bestämda arbete för att förbättra sitt välbefinnande och livshantering. Coachningen riktar sig till unga som riskerar social utslagning. Finns det något bättre än att kunna hjälpa någon att ändra på detta?

En av de stora fördelarna med NUOTTI-coachning är att det inte krävs läkarintyg eller långa ansökningar för att kunna delta. Det räcker att den unga själv eller en vuxen som är orolig för den unga personen ringer till FPA och berättar om intresset för coachning. FPA intervjuar den unga per telefon och beviljar med en mycket låg tröskel tillgång till coachning.

Jag vill uppmuntra alla unga ta vara på denna möjligheten till stöd, om man alls känner sig villrådig med framtiden. NUOTTI-coachning erbjuder den unga en samtalspartner att dela sina tankar med och att prata om hur det går i vardagen varje vecka.

Läs mer om NUOTTI-coachning.

Du kan också kontakta vår svenskspråkig ergoterapeutten Ann Tylemo!

Leave a reply

Ota yhteyttä

Terapeuttimme auttavat Sinua mielellään mieltäsi askarruttavissa asioissa ja oikean palvelun varaamisessa.

040 848 4093

0400 558 283

info@toimintakeidas.fi
Katso kaikki yhteystiedot

Seuraa meitä

Yhteystiedot

Helsinki, Kamppi

Annankatu 31-33 C 36
00100 Helsinki
Tutustu toimipisteeseen

Helsinki, Itäkeskus

Itäkatu 7
00930 Helsinki
Tutustu toimipisteeseen

Jyväskylä

Väinönkatu 1
40100 Jyväskylä
Tutustu toimipisteeseen

Joensuu

Siltakatu 12 A, 4. krs
80100 Joensuu
Tutustu toimipisteeseen

Kitee

Olkontie 4 C 20
82500 Kitee
Tutustu toimipisteeseen

Keuruu

Koulutie 5 (linja-autoasema)
42700 Keuruu
Tutustu toimipisteeseen

Äänekoski

Torikatu 2, 2. krs
44100 Äänekoski
Tutustu toimipisteeseen

Tilaa uutiskirje