Blogi

Ajatuksia ja ideoita herättäviä kirjoituksia.

Vad är distansterapi?

Vad är distansterapi?

Det har funnits ett behov av distansterapi även innan det nuvarande undantagstillståndet. När rehabiliteringsklienten och terapeuten bor långt från varandra, är det behändigare att träffas med hjälp av videoanslutning.

Således var det redan bekant för oss på Toimintakeidas när vi fick uppmaningen att övergå till distansterapi och distanscoachning. FPA rekommenderar fortfarande att terapi genomförs på distans, även om närterapi inte längre är förbjudet.

Mobilappar och övningar i vardagen stöder distansterapi

Ergoterapi handlar om att lösa utmaningar i vardagen. För barn kan det betyda till exempel att utvecklingen inte går framåt eller att hen har svårigheter med finmotoriken. Lek utvecklar barnets tankesätt, motorik och tal, och distansterapi handlar också ofta om att leka tillsammans via videoanslutning.

När barnet kommer till en mottagning deltar hen i terapin utan förälder, men vid distansterapi är föräldern också med på något sätt och ser vad som händer. Att se i praktiken hur funktionell terapiverksamheten är, har varit en positiv överraskning för föräldrarna och de har med glädje lärt sig hur de kan hjälpa sitt barn även utanför terapin.

Särskilt barn och de unga är ofta erfarna användare av mobila enheter och datorer, vilket hjälper till med att genomföra distansterapin. Vid träning av dagliga aktiviteter har vi till exempel lagat mat hemma hos den unga så att jag leder aktiviteten på distans med videoanslutning.

Om klienten inte är bekant med de program eller den app som vi använder hjälper vi till. Den utrustning som behövs finns ofta redan hemma.

Klienten får stöd i att vara så självständig som möjligt i sina aktiviteter, precis som vid närterapi. På distans behöver man inte så att säga sätta armarna bakom ryggen för att låta klienten göra saker själv.

Olika mobilappar, som det redan finns massor av, kan användas som stöd vid distansterapi. Det finns appar för att träna bland annat gestaltning, uppmärksamhet, sociala färdigheter, avslappning och motorik. Jag har strävat efter att minska mängden papper i mitt arbete, och det är bra att jag kan ge uppgifter åt mina klienter även över nätet.

Distansterapi är aktiv interaktion

När det gäller ergoterapi är det viktigt att komma ihåg att 80 % av terapin bör vara någonting som är bekant och 20 % sådant som är nytt. Om terapin alltid tidigare har skett på mottagningen, hemma hos klienten eller någon annanstans i hens vardagsmiljö med terapeuten fysiskt närvarande, kan själva metoden vara ny för klienten.

Distansterapi är mer intensivt jämfört med närterapi. När man är tyst eller inte gör något under en stund, stannar upp, betonas detta mer på distans. Vid distansterapi är växelverkan mera aktiv och man kan säga att på distans är man egentligen mer tillsammans.

Många som har först varit emot distansterapi och kanske varit litet rädda för den, har efter några gånger tyckt att terapi på distans trots allt passar dem. För vissa klienter passar distansterapi även bättre än terapi på mottagningen. När man får vara hemma, ligga i sin egen säckstol med sin dator, kan terapin kännas lättare, när terapeuten inte andas för nära.

Läs mer om distansterapi och distanscoachning!

Du kan också kontakta vår svenskspråkig ergoterapeutten Ann Tylemo!

Leave a reply

Ota yhteyttä

Terapeuttimme auttavat Sinua mielellään mieltäsi askarruttavissa asioissa ja oikean palvelun varaamisessa.

040 848 4093

0400 558 283

info@toimintakeidas.fi
Katso kaikki yhteystiedot

Seuraa meitä

Yhteystiedot

Helsinki, Kamppi

Annankatu 31-33 C 36
00100 Helsinki
Tutustu toimipisteeseen

Helsinki, Itäkeskus

Itäkatu 7
00930 Helsinki
Tutustu toimipisteeseen

Jyväskylä

Väinönkatu 1
40100 Jyväskylä
Tutustu toimipisteeseen

Joensuu

Siltakatu 12 A, 4. krs
80100 Joensuu
Tutustu toimipisteeseen

Kitee

Olkontie 4 C 20
82500 Kitee
Tutustu toimipisteeseen

Keuruu

Koulutie 5 (linja-autoasema)
42700 Keuruu
Tutustu toimipisteeseen

Äänekoski

Torikatu 2, 2. krs
44100 Äänekoski
Tutustu toimipisteeseen

Tilaa uutiskirje