Ergoterapi för barn stöder barnets tillväxt och hjälper då barnet till exempel snubblar lätt, är rastlös, inte kan kontrollera sina krafter eller inte klarar av vardagliga aktiviteter.
Under ergoterapin konfronterar man inte problemet direkt. Terapin genomförs i huvudsak via olika lekar. Till exempel, om barnet har svårigheter med att kontrollera kroppens position och rörelser, kan man placera leksaker på en viss plats och be barnet hämta dem. På detta sätt tränas kroppskontroll automatiskt och utan att man märker det, vid sidan av andra aktiviteter.
Lek och aktiviteter ska innehålla element som barnet redan kan, och där emellan lägger man till element som barnet måste kämpa med, överträffa sig själv och träna på.
Till ergoterapeutens yrkeskompetens hör att man upptäcker problemet och finner andra aktiviteter som kräver samma grepp eller samma motoriska kunskaper. Man tränar på att greppa och lossa greppet genom att bygga och spela, och man behöver inte nödvändigtvis använda just den sax eller det bestick som man har haft problem med.
Föräldrarna tas med vid ergoterapi
En del av ergoterapin hos oss är att lära också föräldrar att leda sitt barn i vardagssituationer. Föräldern kan använda samma övningar hemma som våra terapeuter gör på mottagningen.
Föräldrarna har mestadels varit mycket nöjda med ergoterapin och med att också de själva får nya möjligheter till att stöda barnets utveckling.
Den bästa återkopplingen i vårt jobb är barnens framgångar. Jag hade en klient som var en härlig liten pojke, och han hade funktionella utmaningar på flera områden. I början ville han inte ta pennan i handen eftersom att han inte tyckte att han var bra på det. Jag uppmuntrade honom att använda penna, vi ritade tillsammans och jag gav glädje åt aktiviteten och leken med hjälp av olika små uppgifter. Det var verkligen glädjande att höra när han första gången ropade med iver ”oj, vad jag är bra”.
Det är viktigt att komma ihåg att barnet inte jämförs med andra barn i samma ålder, utan endast med sig själv. Det gäller att fira varje gång när barnet lär sig någonting nytt, oberoende av vad det är.
På vår mottagning strävar vi efter en positiv och stödjande atmosfär, där barnet tryggt kan vara sig själv och göra saker som känns trevliga. Ett barn konstaterade på rehabiliteringsplaneringsmötet att hen alltid ville fortsätta med ergoterapi eftersom hen hade lärt sig så mycket där.
Jag vill uppmuntra alla föräldrar att fundera på vilka möjligheter ergoterapi kan erbjuda. Om barnet har sjukvårdsförsäkring, kan ni besöka er egen privatläkare och be om remiss till en ergoterapeutisk bedömning. Vi utför bedömningen och om det finns behov av terapi gör läkaren en rekommendation till försäkringsbolaget.
Läs mer om ergoterapi för barn och kontakta vår svenskspråkig ergoterapeutten Ann Tylemo gärna med låg tröskel!