Tietopankki

Tietopankistamme löydät tietoa vaivoista ja apua tilanteeseesi.

Itsesäätely

Itsesäätelystä puhuttaessa voidaan tarkoittaa kognitiivista tai emotionaalista säätelyä. Emotionaalinen itsesäätely on kykyä tunnistaa erilaisia tunteita ja reagoida niihin tilanteeseen sopivalla tavalla. Kognitiivinen itsesäätely tarkoittaa esimerkiksi tavoitteiden asettamista ja niitä kohti työskentelyä. Itsesäätely liittyy vahvasti toiminnanohjaukseen, motivaatioon ja tunteiden säätelyyn.

Itsesäätelyn haasteet näkyvät arjessa monin tavoin. Ne voivat näkyä esimerkiksi epäsopivina reaktioina sosiaalisissa tilanteissa: Sen sijaan, että kaverille turhautumisesta kertoisi tälle, reaktiona onkin tönäisy tai lyönti. Myös liian innokkaat tunteenilmaukset (esimerkiksi vieraan ihmisen halaaminen) voivat kieliä itsesäätelyn haasteista. Levottomuus, keskittymisvaikeudet ja impulsiivinen käytös liittyvät usein itsesäätelyn vaikeuksiin. Toiminnanohjauksen kannalta itsesäätelyn haasteet voivat näkyä vaikeuksina tehdä asioita loppuun saakka, sivuuttaa häiriötekijöitä ja vaikeutena ohjata omaa toimintaa ja käytöstä.

Itsesäätelyä tarvitaan muun muassa oppimiseen, sosiaalisissa tilanteissa toimimiseen ja päätösten tekemiseen. Sillä on siis merkitystä kaikilla elämän osa-alueilla. Itsesäätelyä voi harjoitella esimerkiksi käyttämällä ajastinta läksyjen tekemisessä, asettamalla pieniä tehtäviä ja vaikeuttamalla niitä taitojen karttuessa sekä käymällä esimerkiksi pikapiirtämisen avulla sosiaalisia toimintatapoja läpi.

Me Toimintakeitaalla tarjoamme myös itsesäätelyyn apua toimintaterapian keinoin. Lue lisää tai kysy terapeuteiltamme verkkosivujen chatissa!

Ota yhteyttä

Terapeuttimme auttavat Sinua mielellään mieltäsi askarruttavissa asioissa ja oikean palvelun varaamisessa.

040 848 4093

0400 558 283

info@toimintakeidas.fi
Katso kaikki yhteystiedot

Seuraa meitä

Yhteystiedot

Helsinki, Kamppi

Annankatu 31-33 C 36
00100 Helsinki
Tutustu toimipisteeseen

Helsinki, Itäkeskus

Itäkatu 7
00930 Helsinki
Tutustu toimipisteeseen

Jyväskylä

Väinönkatu 1
40100 Jyväskylä
Tutustu toimipisteeseen

Joensuu

Siltakatu 12 A, 4. krs
80100 Joensuu
Tutustu toimipisteeseen

Kitee

Olkontie 4 C 20
82500 Kitee
Tutustu toimipisteeseen

Keuruu

Koulutie 5 (linja-autoasema)
42700 Keuruu
Tutustu toimipisteeseen

Äänekoski

Torikatu 2, 2. krs
44100 Äänekoski
Tutustu toimipisteeseen

Tilaa uutiskirje